вівторок, 23 жовтня 2012 10:48

Для міліції підготували інструкцію по роботі з журналістами

Для міліції підготували інструкцію по роботі з журналістами
Фото: art-bratstvo.org

Асоціація медіаюристів підготувала для співробітників міліції інструкцію по роботі з журналістами. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Як повідомила один з авторів документа, президент Асоціації медіаюристів Тетяна Котюжинська, найчастіше конфлікти між міліцією та журналістами виникають під час масових заходів.

"Найчастіше міліція розштовхує представників ЗМІ, приймаючи їх за учасників подій, ламає камери операторам, не звертаючи уваги на статус журналістів. Потім в МВС виправдовуються тим, що не ідентифікували їх як представників преси", - зазначає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лісниках під Києвом за землю б'ють журналістів

Котюжинська додала, що інструкція почала розроблятися після того, як наприкінці минулого року міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко підписав наказ "Про деякі питання покращання взаємодії органів внутрішніх справ зі ЗМІ".

Документ містить рекомендації особовому складу при проведенні масових заходів. Він також стосується роботи оперативно-слідчих груп, охорони життя і здоров'я людей, приміщень органів влади, судів. Згідно з документом, способом ідентифікації особи представника преси є прикріплений на одяг бейдж і посвідчення, видане редакцією. Міліції наказується максимально сприяти журналістам і забезпечувати їм широкий доступ до отримання інформації під час публічних заходів, судових засідань, масових заворушень та військових дій.

"При зверненні до журналіста міліціонер зобов'язаний представитися, назвати своє звання та пред'явити службове посвідчення", - йдеться в інструкції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Беркутівці" топталися по людях і пирскали сльозогінним газом

Слід також зазначити, що співробітники МВС не мають права заважати журналістам при зйомці працівників міліції, які перебувають при виконанні службових обов'язків, вилучати засоби відео-, фотозйомки та аудіозапису. Особовому складу наказується "не втручатися у професійну діяльність журналістів".

"Ніякі виняткові обставини або розпорядження службових осіб не можуть бути підставою для незаконних дій або бездіяльності міліції", - йдеться в тексті.

Автори інструкції очікують, що на основі проекту глава МВС підпише відповідний внутрішній наказ

."Ми передали документ у МВС, протягом місяця вони повинні погодити його зі своїми юристами і підготувати остаточний варіант. За порушення інструкції співробітник повинен нести дисциплінарну відповідальність", - додала Котюжинська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скандал у Раді: журналісти вимагають негайно відкрити доступ до інформації

Однак у міліції не бачать необхідності в подібному документі. Порушенням прав журналістів і так приділяється підвищена увага, вважає заступник голови прес-служби МВС Сергій Бурлаков. За його словами, МВС підготувало власні методичні рекомендації по роботі зі ЗМІ.

Зараз ви читаєте новину «Для міліції підготували інструкцію по роботі з журналістами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі