вівторок, 30 січня 2024 13:53

Дезертирство у ЗСУ - ветеран розповів про масштаб проблеми

Дезертирство у ЗСУ - ветеран розповів про масштаб проблеми
Військовий і політичний аналітик Євген Дикий прокоментував проблему з дезертирством у ЗСУ. Фото: theukrainians.org

У Збройних силах України є певний відсоток дезертирів. Але це однозначна меншість.

Однак, це більший відсоток, ніж хотілося б, сказав під час спілкування у ньюзрумі "Новинарні" військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий.

Зокрема, йому відомо про випадок, коли двоє військовослужбовців під час навчання на полігоні за кордоном покинули військову частину і не повернулися.

"Це однозначно меншість. Так, це все-одно значно більший відсоток, ніж хотілося б чути. Скажу прагматично: це не той відсоток, при якому частина втрачає боєздатність. Це той відсоток, де залишається абсолютна більшість, з якою можна виконувати усі штатні задачі", - сказав Дикий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні хочуть мобілізувати інвалідів - омбудсмен

Разом з тим він розповів, що зростає кількість випадків самовільного залишення військових частин військовослужбовцями (СЗЧ).

"Наскільки вважати ці цифри страшними, я б так не сказав. Тобто, не та кількість, при якій реально втрачається боєздатність частин", - сказав Дикий.

При цьому, за словами експерта, не всі випадки СЗЧ можна вважати дезертирством.

"У чому різниця? СЗЧ - це будь-який випадок, коли боєць не повернувся у встановлений термін. Або взагалі залишив частину і не повідомив, або був цілком легально відпущений і не повернувся у встановлений термін. Так ось, більше половини цих випадків - це різні побутові історії, коли щось дійсно затягнулося з родичами, до яких їхав щось зробити, чи вибачте, навіть банально забухав. Буває й таке. Але більше половини - це історії, коли людина не дотримала термінів, а потім приходить до тями, і сама вертається", - сказав Дикий.

Ті, хто зрештою повертаються у частини, не вважаються дезертирами.

"Дезертир - це той, хто остаточно втік і саме вже свідомо ховається", - сказав ветеран.

Дикий також додав, що поки в армії служило мало людей, було мало випадків СЗЧ, а коли армія зросла до понад мільйона людей, то й таких випадків стало більше.

"Збільшення СЗЧ останнім часом пов'язано, зокрема, також все ж таки зі збільшенням відсотка примусово мобілізованих. Така закономірність теж є", - сказав Дикий.

Співробітники ТЦК не повинні шукати чоловіків призовного віку на вулицях. Виключати таку можливість для представників ТЦК має новий закон про мобілізацію, заявив президент України Володимир Зеленський.

Розглянути нову версію законопроекту про мобілізацію в першому читанні парламент може 6 лютого. Про це повідомив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. За його словами, депутати декілька днів вивчали першу версію законопроєкту та правки до нього.

Зараз ви читаєте новину «Дезертирство у ЗСУ - ветеран розповів про масштаб проблеми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі