вівторок, 02 червня 2020 20:23

"Деякі люди не будуть виконувати закони України", - розповіли про ризики подвійного громадянства

"Деякі люди не будуть виконувати закони України", - розповіли про ризики подвійного громадянства
Володимир Огризко: подвійне громадянство і все, що йде за ним, - складна й часом небезпечна річ. Особливо в наших умовах. Фото: Тарас Подолян

Навіть якщо фактор війни з Росією зникне, подвійне громадянство буде суперечливою ідеєю.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав дипломат Володимир Огризко.

"Наприклад, людина має паспорт України та іншої держави. Її викликають у військкомат для проходження служби. Може відмовитися, посилаючись на те, що є громадянином іншої країни. Так ризикуємо створити в Україні категорію людей, які не виконуватимуть наші закони. Можуть не платити податки, не вивчати державну мову", - пояснює експерт.

Стосунки Угорщини та Румунії розвиваються за подібним до нашого сценарієм, каже дипломат.

"Через тиск Будапешта угорська меншина в Румунії фактично забажала автономії з правом ледь не державності. Вимагають власну конституцію, прапор, офіційну мову. Влада Румунії так само роздумувала над такою перспективою, але в кінцевому підсумку її поховала. Румунська верхівка зрозуміла загрозу для територіальної цілісності навіть в умовах ЄС. Бо спочатку - автономія, потім могло постати питання й про приєднання до Угорщини. Подвійне громадянство і все, що йде за ним, - складна й часом небезпечна річ. Особливо в наших умовах", - додає він.

Повне інтерв'ю з Володимиром Огризком читайте у журналі "Країна" від 4 червня.

Президент України Володимир Зеленський запропонував законопроект про подвійне громадянство №2590. Проте за кілька днів його зняли з голосування парламенту.

Зараз ви читаєте новину «"Деякі люди не будуть виконувати закони України", - розповіли про ризики подвійного громадянства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі