пʼятниця, 09 лютого 2018 16:04

Депутати пропонують збільшити квоти української мови у друкованих ЗМІ

Депутати пропонують збільшити квоти української мови у друкованих ЗМІ
На третій рік законопроекту мовна квота має збільшитись до 50%. Фото:infomist.ck.ua

Частку української мови у друкованих ЗМІ пропонують збільшити народні депутати. Вона має становити 50%.

Запровадження квоти державної мови передбачає законопроект "Про внесення змін до статті 24 Закону України "Про засади державної мовної політики" щодо розширення сфери застосування української мови у друкованих засобах масової інформації", - про це пише УНІАН.

Документ підписали "укропівці" Тарас Батенко, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич, Олександр Дубінін, Віталій Купрій, Олександр Шевченко та Віктор Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андрухович заступився за державний тиск у мовній сфері

"ЗМІ – один з ключових інструментів русифікації, який диктує моду на російську мову аудиторіям усіх поколінь. Приміром, після запровадження квот української мови на радіо й телебаченні мільйони громадян чи не вперше почули сучасну українську музику у виконанні вітчизняних артистів. Настав час змінювати ситуацію і в друкованих виданнях", – пояснила співавтор законопроекту Ірина Констанкевич.

Державні і комунальні друковані ЗМІ мають видавати державною мовою чи мовою корінних народів. Приватна преса має друкувати щонайменше половину тиражу українською. Виняток становитимуть лише газети та журнали, які виходять однією чи кількома мовами країн ЄС.

"Законопроект має створити законодавчі умови для поширення української мови у друкованих ЗМІ. Українці мають право отримувати інформацію державною мовою", – зазначила Ірина Констанкевич.

Закон про мовні квоти на телебаченні не виправдав сподівань через встановлений перехідний період. Він триватиме до 13 жовтня 2018 року. Якби норми передбачали закінчення такого періоду до березня-квітня наступного року, - такий підхід стимулював би телеканали подбати про якість ефіру.

Зараз ви читаєте новину «Депутати пропонують збільшити квоти української мови у друкованих ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі