неділя, 19 травня 2019 09:30

День в історії: чим запам'яталося 19 травня

Автор: Lenta.ru
  19 травня 1974-го кубік Рубік винайшов Ерне Рубік.
19 травня 1974-го кубік Рубік винайшов Ерне Рубік.

19 травня у світі відзначають день боротьби з гепатитом. Також у цей день святкують день народження кубіка Рубіка. Останній у 1974 році винайшов Ерне Рубік, щоб пояснити студентам математичну теорію груп.

В Україні у цей день вшановують пам'ять жертв політичних репресій. Роблять це щороку у третю неділю травня. Gazeta.ua згадала, чим ще запам'яталося 19 травня в історії.

1906 року відкрили рух поїздів по Сімплонському залізничному тунелі, який поєднав Італію та Швейцарію через Альпи. Він був найдовшим тунелем у світі понад півстоліття - 19,7 км.

1997 року компанія Hewlett-Packard випустила свій перший портативний комп'ютер. Пристрій працював під операційною системою Windows CE.

1998 року з національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомі викрали дві картини Вінсента ван Гога та одну Поля Сезанна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Схвалили новий український правопис

2000 року японець Тасіо Ямамотто у віці 63 роки зійшов на Еверест. Він став найстаршим підкорювачем вершини висотою 8848 м над рівнем моря.

2005 року Україна приєдналася до Болонського процесу. Сталося це на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені, що у Норвегії. Сьогодні учасниками Болонського процесу, крім України, є ще 48 країн. Вони беруть участь у процесі реформування національних систем вищої освіти, змін освітніх програм та інституційних перетворень у вищих навчальних закладах. Мета Болонського процесу - підвищити спроможність випускників вищих навчальних закладів до працевлаштування, покращити їх мобільність на європейському ринку праці.

19 травня вшановують пам'ять праведного Іова Багатостраждального. Для християн його життя і страждання - це прообраз рятівного подвигу Ісуса Христа.

Зараз ви читаєте новину «День в історії: чим запам'яталося 19 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі