пʼятниця, 25 жовтня 2024 20:54

Що таке еко-індустріальний парк і чи потрібно його створювати в Україні: експертна думка

Уявіть, що настане час, коли наша планета стане повністю екологічною. Електрика добувається з вітру та сонця, відходи використовуються для опалення житла, а завдяки CO₂ у теплицях вирощують фрукти та овочі.

З одного боку, такий сценарій здається утопією. Але насправді він життєво необхідний, стверджує Юлія Мережко, одна з засновниць компанії-виробника сонячних електростанцій "Промінь Енерго", лауреат ордена "Іван Мазепа", присудженого їй Президією ГО "Асамблея ділових кіл України" за активність у сфері виробництва електроенергії з відновлюваних джерел.

Автор: з особистого архіву Юлії Мережко
  Юлія Мережко - магістр економічних наук, випускниця Київського національного університету імені Вадима Гетьмана. Заснувала й очолила компанію «Промінь Енерго» у 2018 році. За останні чотири роки наземні СЕС «Промінь Енерго» виробили 18562,617 МВт·год зеленої електроенергії, яку гарантований покупець викупив за зеленим тарифом.
Юлія Мережко - магістр економічних наук, випускниця Київського національного університету імені Вадима Гетьмана. Заснувала й очолила компанію «Промінь Енерго» у 2018 році. За останні чотири роки наземні СЕС «Промінь Енерго» виробили 18562,617 МВт·год зеленої електроенергії, яку гарантований покупець викупив за зеленим тарифом.

Що таке еко-енергія та як її отримують

Концепція, що об'єднує кілька технологій для створення стійкої, екологічної та автономної системи виробництва відновлюваної енергії, називається "еко-індустріальний парк", розповіла Мережко.

Головна його ідея - мінімізація відходів, максимальна інтеграція природних ресурсів та зниження вуглецевого сліду. За словами Мережко, принцип такого підприємства дуже простий, і сонячні панелі для генерації електроенергії можуть бути одним із ключових елементів.

"Сучасні сонячні технології дозволяють ефективно перетворювати сонячне світло в електрику і накопичувати її для подальшого використання. Це особливо актуально для України, де рівень сонячної інсоляції високий у південних регіонах", - зазначила експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дайте відповідь на 5 запитань і дізнайтеся, чи правильно ви сортуєте паковання від улюблених б'юті-засобів

Також, на думку Мережко, альтернативним джерелом енергії мають стати грамотно утилізовані відходи.

"Важливо, щоб сміття не складалося на полігонах, а спалювалося, і отриманий вуглекислий газ у вигляді CO₂ при спалюванні не викидався в атмосферу, а використовувався як джерело життя для рослин", – наголосила засновниця "Промінь Енерго".

Діоксид вуглецю експерт пропонує використовувати для підживлення рослин у теплицях та культивації спіруліни - водорості, багатої на білки та мікроелементи, яка користується великим попитом на ринку як БАД.

"CO₂ суттєво підвищує врожайність і якість рослинних продуктів, це науково доведений факт. Наведу приклад порту Роттердам, де вуглекислий газ, отриманий від промислового виробництва, передається у теплиці для покращення фотосинтезу і стимуляції росту рослин", - розповіла Мережко.

На її думку, такі екологічні підприємства нового покоління в Україні вирішать відразу кілька важливих питань, а саме:

● проблема утилізації відходів - особливо у великих містах, де полігони заповнені вщент;

● зниження залежності від викопного палива - сонячна енергія та переробка відходів візьмуть на себе левову частку енергопостачання, особливо в умовах глобальних енергетичних криз;

● розвиток аграрного сектору та вирощування екологічно чистої сільськогосподарської продукції - в Україні величезні площі сільськогосподарських угідь. Вирощені овочі в теплицях і спіруліна відкриють нові можливості для агробізнесу та сприятимуть створенню додаткових робочих місць;

● покращення екології та скорочення викидів - цей аспект відповідає глобальним екологічним тенденціям і переходу до "зеленої" економіки, згідно з вимогами Європейського Союзу;

● підтримка економіки та місцевих громад - завдяки створенню нових робочих місць і залученню інвестицій у регіони. В Європейському Союзі відкриті дослідницькі центри, які підтримують розвиток інновацій та еко-стартапів.

"Данський Калуннборг - перший приклад успішного еко-індустріального симбіозу в Європі, коли промислові підприємства обмінюються ресурсами та відходами для максимальної ефективності. У Роттердамі система переробки відходів дозволяє виробляти тепло для міста і передавати CO₂ в теплиці, збільшуючи їхню продуктивність. В Україні, за відповідної підтримки держави та приватних інвестицій, можна створити аналогічні успішні проєкти", - переконана Мережко, наголошуючи, що еко-парки можуть і повинні стати важливою частиною стратегії сталого розвитку країни.

Михайло Підвашецький із міста Гайсин на Вінниччині обладнав у своєму місті 27 точок для роздільного збирання сміття.

Сміття з контейнерів він відвозить на орендований склад власним авто з причепом. Там ретельно сортує вторсировину за категоріями.

Зараз ви читаєте новину «Що таке еко-індустріальний парк і чи потрібно його створювати в Україні: експертна думка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі