середа, 03 березня 2010 14:00

Ціни на житло можуть впасти на 25% - експерт

Ціни на житло можуть впасти на 25% - експерт

Кількість операцій з купівлі-продажу житла на Україні за 2009 рік скоротилася на третину.

Згідно зі статистикою Мінюсту, в минулому році було зареєстровано майже 246,5 тис договорів з придбання житлової нерухомості. Це на 27% нижче за показники 2008-го. Зате кількість обмінів житла збільшилася на 5%.

Експерти стверджують, що така тенденція свідчить про те, що у українців немає живих грошей і з"являться вони нескоро, а іпотечне кредитування запущене тільки номінально - платити банку астрономічні відсотки погодяться лише найвідчайдушніші.

"Найближчим часом повинна намітитися тенденція до зниження вартості вторинного житла. Все залежить від того, який об"єм грошових коштів у населення на руках і як швидко воно готове з ним розлучитися. Минулого року квартири маленького метражу - до 30 кв. м., коштували $35 тисяч, проте як тільки підвищився попит на них, ціна виросла. Зараз грошей у людей залишилося мало, тому врешті-решт продавці вимушені будуть понизити ціну до прийнятних $1000 за квадратний метр. Адже довго не може бути такого дисбалансу між тією сумою, яку покупець може заплатити фізично, і тією, яку хоче отримати продавець. Ясно одне - ціни рости не будуть, оскільки в Україні немає грошей і чекати їх нізвідки", - розповів директор консалтингового агентства Ярослав Цуканов.

Вже зараз рієлтори говорять про те, що початкова вартість квартири під час торгу може знизитися на 20-25%. Саме на такий відсоток можуть незабаром впасти ціни на житло.

Охочим купити квартиру в новобудові доведеться почекати ще рік. У 2009-му в експлуатацію здали 6,4 млн квадратних метрів житла, зокрема в Києві і області - 1,335 млн кв.м. Це майже на 40% менше, ніж в 2008-му. Цього року нових квартир здадуть ще менше, впевнені експерти.

"Будувати нові об"єкти цього року не почнуть, судячи з того, що забудовники не сильно прагнуть робити дозвільні документи. Тим більше що вкладати гроші в будівництво на свій страх і ризик ніхто не буде. На недобудованих об"єктах поки тільки поновлюються роботи, проте це не означає, що їх здадуть в експлуатацію цього року", - вважає Цуканов.

Новый Регион

Зараз ви читаєте новину «Ціни на житло можуть впасти на 25% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі