середа, 20 травня 2009 08:58

Ціни на сигарети зросли більше, ніж акциз

Ціни на сигарети зросли більше, ніж акциз

Сигарети стали дорожчими в середньому на 1,5 гривень, виробники перестраховуються.

Ціни на сигарети почали рости, причому більше, ніж того вимагає збільшений акциз.

"Тепер курити кину. Не хочу переплачувати"

"Зростання цін на сигарети могло бути не таким високим, менше на 5-10%. Але виробники "під шумок" заклали в ціни ще і зростання прибутків, - впевнений заввідділом контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ Костянтин Красовський. - Так, пачка "Прими" (без фільтру) могла б коштувати не 3 грн., а 2,50 грн., Pall Mall - 5,40 грн., а не 6 грн., "Монте Карло" - 5,90 грн., а не 6,50 грн. Виробники підвищили ту частину ціни, яка не обкладається акцизом, причому всі чотири компанії, які контролюють 99% українського ринку. За нашими прогнозами, підвищення цін призведе до того, що кине палити близько 2,5% українців".

Втім, виробники не згодні з цим і говорять, що підняли ціни так, як того вимагають їх витрати. Причому не виключають, що в червні вартість сигарет може ще збільшитися.

Пояснюють вони це тим, що ростуть ціни на імпортну сировину і на бензин. "Поки ми нічого конкретного не вирішили, чекаємо, як поводитиметься ринок після підвищення акцизів", - пояснює керівник з корпоративних питань однієї з тютюнових компанії Юрій Кишко.

Правда, ціни виросли поки не скрізь і не на всі марки. У багатьох торгових точках ще продають куриво за колишніми цінами.

Скажімо, в Києві зараз можна знайти пачку Next за 3,25 грн., а в кіоску через 100 м така ж коштує вже 5 грн. Реалізатори пояснюють це тим, що на їх складах скупчилися досить багато запасів із старими акцизними марками.

"Поки по нових цінах у нас продається тільки Next, "Честерфілд", "Мальборо", "Бонд", "Парламент". Але купувати менше не стали, - ділиться спостереженнями продавчиня з сигаретного кіоску Людмила. - Буває, людина розвертається і йде, почувши нову ціну, але потім все одно повертається. З чуток, на складі старих запасів вистачить ще на тиждень". А в деяких кіосках сигарети з новими цінами поки прибрали з вітрини, щоб не бентежити покупців.

"А я взагалі вирішив, що тепер курити кину. Не хочу переплачувати", - розповідає Олексій Юрійович, курець з 15-річним стажем.

"Поки що палю, тому що купую по старих цінах, але як тільки запаси закінчаться, палити кину", - згоден з ним курець Ігор.

За матеріалом Сегодня

Зараз ви читаєте новину «Ціни на сигарети зросли більше, ніж акциз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі