четвер, 20 лютого 2014 14:43

Чимало провладних народних депутатів готові зняти чинну владу якнайшвидше - Палій

Чимало провладних народних депутатів готові зняти чинну владу якнайшвидше - Палій

Працівники Верховної Ради почали екстрену евакуацію. Пленарні засідання на четвер і п'ятицю відмінили.

— Очевидно, така мета влади — вивести з гри парламент, — вважає політолог Олександр Палій. - Це був єдиний політичний майданчик, на якому можна мирно вирішити долю країни. Влада навмисне доводить до кипіння народ і заманює людей на погроми. Тому цього ні в якому разі робити не можна. Треба скликати позачергове засідання Верховної Ради з тими депутатами, які погодяться, забезпечити їм повну безпеку. Вони бояться і влади, бо можуть потрапити під репресії, і розлючених мітингувальників. Хай проголосують за повернення Конституції 2004 року.

Хто може скликати парламент, якщо нема керівництва?

— Якщо голова Верховної Ради Володимир Рибак цього не зробить, парламент може скликати хтось із його заступників. Той же Руслан Кошулинський із "Свободи".

Повстанці вже переламали ситуації чи апогей ще попереду?

— Зараз влада заманює до Києва людей на всілякі акції, щоб почати стріляти з автоматів. Від Майдану навіть частково відходять спецпризначенці, офіцери залишають свої підрозділи. Апокаліптичних картинок поки нема, але ситуація виглядає загрозливо. По протестувальниках стріляють. Усі межі ця влада вже перейшла. Постраждали й затримані неозброєні люди, які не брали жодної участі у сутичках. Це свідчить, що ніяких гальм у такої влади нема. Її треба знімати якомога швидше. Можна ще це зробити у законний спосіб — через голосування у парламенті. Чимало депутатів, у тому числі провладних, готові до цього.

Деякі командири внутрішніх військ заявили, що готові перейти на бік народу, якщо їм гарантують безпеку. Хто може дати таку гарантію?

— Опозиція. Безпосередньо — лідер УДАРу Віталій Кличко. Він зараз найрейтинговіший опозиційний політик. До нього прислухаються і самооборона Майдану, й інші угруповання протестувальників.

На що ще може зараз спертися влада?

— На кримінал, оснащений важкою зброєю, та силовиків типу "Беркуту", яким уже нічого втрачати, бо вони розуміють, що у разі перемоги революції постануть перед судом. Зараз до столиці звозять кримінальні елементи, які за гроші будуть стріляти по людях. Оце і вся соціальна база Януковича.

Що має робити керівництво Майдану в умовах ескалації конфлікту?

— Насамперед гарантувати безпеку силовикам, які перейдуть на бік народу. Необхідно прочесати усі прилеглі до Майдану Незалежності будинки на предмет виявлення в них снайперів. Заблокувати кімнати, горища та інші можливі точки для снайперів. Домагатися скликання Верховної Ради і ухвалення нею потрібних рішень. Також підтримувати контакти з міжнародною спільнотою. Учора були серйозні заяви від США та Євросоюзу щодо подій в Україні. Якщо влада не піде на нормалізацію ситуації через конституційну реформу, тоді треба оголошувати дострокові вибори, які визнає Захід.

Росія може втрутитися в конфлікт?

— Москва приховано допомагатиме Януковичу, але вступати одночасно в конфлікт з Америкою і Європою вона не захоче. Швидше за все роздмухуватимуть сепаратистські рухи в Криму та пожвавлять діяльність проросійських організацій. Оце, власне, й усе, що може зробити Кремль. Доля України зараз в руках українців.

Зараз ви читаєте новину «Чимало провладних народних депутатів готові зняти чинну владу якнайшвидше - Палій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі