субота, 10 липня 2021 05:02

Церковне свято 10 липня: у якого святого сьогодні просити одужання від хвороб

У православній церкві 10 липня вшановують пам'ять святого Самсона, який все життя присвятив медицині.

Самсон не міг байдуже дивитися на страждання, тому в своєму будинку приймав усіх хворих і бідних. Милосердно надавав їм необхідний догляд, а також розраду в молитві і вірі.

Після смерті батьків він роздав своє величезне багатство і вирушив до Константинополя. Там він оселився в бідному домі і в тиші віддавався молитві. При цьому Самсон не залишив благодійної діяльності: він збирав хворих і лікував їх безкоштовно. Особливо він піклувався про стражденних невиліковними недугами і про тих, кого відмовлялися лікувати інші лікарі: прокажених, паралізованих, сліпих, одержимих.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Ангела 10 липня: як оригінально вітали іменинників у давнину

Слава про преподобного Самсона поширилася по всьому місту, і його будинок став притулком для зневірених. У 30 років Самсон був висвячений у священний сан святим патріархом Міною, який високо цінував його богоугодні справи.

Преподобний Самсон багато років присвятив цим апостольським трудам і мирно помер у вельми похилому віці. Його святі мощі поховали в церкві святого Мокія.

Хворі приходили до могили преподобного Самсона, щоб провести там ніч; вони прикладалися до його ікони і мазалися маслом з лампади, що горіла над могилою. Нерідко преподобний Самсон являвся їм один або в супроводі святих безсрібників Косми і Даміана і подавав Господнє зцілення. У Полтаві є церква, освячена на честь святого Самсона.

Автор: azbyka.ru
  Святий Самсона все життя присвятив медицині
Святий Самсона все життя присвятив медицині

10 липня не можна вживати нецензурних висловів та намагатись образити друзів і малознайомих людей.

Не можна займатись важкою фізичною працею та городом.

Не можна дивитись у дзеркало до світанку.

Не можна викидати залишки зі столу.

Не варто зривати живі квіти.

У народі 10 липня відзначається день Самсона Сеночного або сеногной. У цей період йшли часті дощі і заготовлене сіно намокало та загнивало. Самсон являється сином благочестивих і заможних римлян. Він у свій час отримав хорошу освіту і, зокрема, вивчав лікарське мистецтво. Завдяки доброму серцю, він безоплатно допомагав хворим людям. Коли батьки Самсона померли, то він звільнив всіх рабів.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 10 липня: у якого святого сьогодні просити одужання від хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі