субота, 23 квітня 2011 11:52

Через наплив мігрантів Франція хоче змінити правила Шенгенської зони

Через наплив мігрантів Франція хоче змінити правила Шенгенської зони

Французька влада закликали спростити введення тимчасової заборони на дію угоди, що дозволяє вільне переміщення між 25 європейськими країнами.

Так Париж відреагував на наплив іммігрантів з Тунісу та Лівії до Італії.

Рішення італійської влади видати тунісцям 20 тисяч дозволів на тимчасове проживання, що дозволяють безперешкодно їздити по Шенгенській зоні, викликало гнівну реакцію у Франції. Минулого тижня французькі прикордонники на час зупиняли поїзди з мігрантами, які перетинають кордон з Італії до Франції.

Це рішення стало приводом для суперечки між двома країнами: Італія звинуватила сусідню державу в порушенні угоди про поїздки без прикордонного контролю.

На неофіційному брифінгу, що широко висвітлюється в пресі, високопоставлений французький чиновник заявив, що необхідно виробити якийсь механізм на випадок "системного збою у функціонуванні зовнішнього кордону [Євросоюзу]".

Виступаючи в президентському Єлисейському палаці, він підкреслив, що будь-яке подібне втручання в Шенгенське законодавство буде тимчасовим, поки існуючі "слабкі місця" не будуть усунені. За словами кореспондента Бі-бі-сі в Парижі, ця неоднозначна заява було спеціально приурочена до великодніх канікул, щоб Брюссель не зміг оперативно на нього відреагувати.

Зараз введення прикордонного контролю між країнами Шенгенської зони дозволено лише у випадку "серйозної загрози громадському порядку або внутрішньої безпеки". У таких надзвичайних випадках контроль може бути введений на максимальний термін в 30 днів.

Президент Франції Ніколя Саркозі, як очікується, обговорить тему в'їзду мігрантів у країну через Італію на зустрічі з італійським прем'єром Сільвіо Берлусконі, яка повинна відбутися у вівторок у Римі.

Раніше в квітні дві країни домовилися про організацію морських і повітряних патрулів для боротьби з нелегальним в'їздом тисяч мігрантів з Тунісу, Єгипту та Лівії.

Багато тунісців мають тісні зв'язки з Францією, колишньою колоніальною державою. Їх родичі та друзі живуть у французьких містах.

Зараз ви читаєте новину «Через наплив мігрантів Франція хоче змінити правила Шенгенської зони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі