понеділок, 07 жовтня 2024 17:55

Через 2,5 роки після того, як Тупицького випустили за кордон, оголосили підозри поліцейському і прикордонникам

Через 2,5 роки після того, як Тупицького випустили за кордон, оголосили підозри поліцейському і прикордонникам
У вересні 2022 року сайт "Українська правда" показав Олександра Тупицького у Відні. Фото: pravda.com.ua

Правоохоронці викрили організовану групу, до якої входили заступник начальника одного з райвідділів поліції у Закарпатської області і співробітники Державної прикордонної служби, які незаконно переправили через держкордон колишнього голову Конституційного суду Олександра Тупицького.

Колишньому голові КС і посадовцям, які його переправляли за кордон, повідомили про підозри. Слідство точно знає, де перебуває ексголова Конституційного суду, сказала радниця із питань комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі телемарафону, повідомляє Gazeta.ua.

Прокурори викрили організовану групу, до якої входили заступник начальника одного з райвідділів поліції у Закарпатській області і співробітники Держприкордонслужби, повідомив Офіс генпрокурора.

"Учасникам організованої групи повідомлено про підозру у незаконному переправленні осіб через державних кордон України", - заявив Офіс генпрокурора.

ДБР повідомило, що колишній голова Конституційного суду покинув Україну у березні 2022 року, щоб сховатися від кримінальної відповідальності за вчинення низки злочинів у сфері правосуддя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обвинуваченого у хабарництві "слугу" Одарченка випустили до Румунії

За даними слідства, організована група незаконно переправляла громадян України через окремі прикордонні пункти пропуску у Берегівському районі Закарпатської області без проходження обов'язкового прикордонного контролю.

Поліцейський інформував осіб, які намагалися незаконно виїхати з України, про спосіб перетину кордону і координував дії водіїв, які здійснювали перевезення, розповів Офіс генпрокурора.

Поліцейський особисто виїжджав у район прикордонного пункту, супроводжуючи здійснення незаконного перетину держкордону, у тому числі вночі. У свою чергу прикордонники не проводили прикордонний контроль щодо осіб, яких незаконно переправляли через держкордон.

"За межами пункту пропуску водій виходив з автомобіля, передавав керування особі, яку він щойно незаконно вивіз з України, після чого повертався назад в Україну пішки, де отримував винагороду від правоохоронця. Автомобіль при цьому з незаконно переправленими громадянами України їхав далі і вже офіційно в'їжджав до сусідньої держави. За цією схемою у березні 2022 року покинув Україну й колишній Голова КСУ", - повідомило ДБР.

"Слідство точно знає, де наразі перебуває ексголова КС - це Австрія. Більш того, слідству також відоме точне місце його проживання. Він суду в Австрії надає одні факти місця проживання, а насправді живе зовсім у іншому місці, і так намагається заплутати свої сліди. Але слідство точно знає, де, за якою адресою він проживає, і у якій країні він перебуває", - сказала Сапьян.

У вересні 2022 року журналісти опублікували сюжет про перебування Тупицького у Відні. Колишній голова Конституційного суду заявив, що має довідку, що він не підлягає мобілізації.

Ексголову КС оголосили в розшук у серпні позаминулого року.

У травні 2021 року прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо Тупицького у справі про підкуп свідка і введення в оману суду.

Зараз ви читаєте новину «Через 2,5 роки після того, як Тупицького випустили за кордон, оголосили підозри поліцейському і прикордонникам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі