середа, 11 квітня 2018 12:52

Будемо будувати мережу для олігархів за податки від бідних?

Будемо будувати мережу для олігархів за податки від бідних?
Кабмін змінив дату початку переходу України на цифрове телебачення. Фото: NavkoloNas.com

Кабінет Міністрів України переніс на 1 липня 2018 року дату початку переходу України на цифрове телебачення. Офіційні причини перенесення термінів не озвучені, тому журналісти і експерти намагаються самостійно зрозуміти логіку того, що відбувається. Одним із трендів з цієї теми є плани Кабміну побудувати ще одну мережу цифрового телебачення на базі державного Концерну РРТ.

Навіть при першому погляді ця ідея викликає багато сумнівів і навіть підозр.

Вже традиційно, головною метою для будівництва нової мережі названо посилення інформаційно-медійної безпеки України.

Із заяв керівників Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, а також Концерну РРТ можна з дуже високою ймовірністю назвати перелік 10 телекомпаній, які транслюватимуть у цій мережі. Це - Інтер, 1+1, ICTV, Україна, 5 канал, Прямий канал, UA:Перший, UA:Культура, обласні громадські телекомпанії.

Якщо взяти дані вимірювальної панелі Nielsen за 2017 рік, то сумарний телеперегляд перших шести каналів становить близько 40%, а інших каналів в цьому списку - менше 1%. Очевидно, що фактично нова мережа створюється під ці головні шість каналів. Тепер подивимося, хто ж власники цих каналів - Фірташ, Льовочкін, Коломойський, Пінчук, Ахметов, Порошенко.

Керівник Концерну заявляє, що на перші 70 передавачів йому треба з державного бюджету 250 мільйонів гривень, значить, вся мережа обійдеться казні не менш, ніж у 500 мільйонів!

Виникає, як мінімум, два запитання. Якщо влада весь час говорить про те, що у країни дві головні небезпеки - олігархи в політиці і воєнна агресія Росії, то яке тоді відношення до "посилення інформаційно-медійної безпеки України" мають плани щодо побудови саме такої телевізійної мережі, де олігархи остаточно беруть повний контроль над умами населення на багато років вперед.

І чому за мережу для телекомпаній олігархів має розплачуватися зубожіле населення?

Другий аргумент апологетів проекту - доходи від роботи мережі, це величезна економічна підтримка для Концерну РРТ, без якої він не зможе вижити.

Але з цим аргументом теж не виходить.

За заявою керівника Концерну РРТ, вартість мовлення в місяць для одного телеканалу становитиме близько 1 млн грн або 10 млн за всю мережу. Відніміть податки, плюс зменшення доходів від Зеонбуду (так як ці 10 каналів підуть з його мережі), великі витрати на ремонти (Концерн збирається будувати мережу, модернізуючи старі аналогові передавачі) і ви отримаєте не більше 3 млн. грн.

Порівняємо ці цифри з 700 млн грн (без ПДВ) доходу Концерну за 2017 рік і стане очевидно, що ні про яку "величезну економічну підтримку" не йдеться, як і те, що виділені на будівництво мережі 500 млн грн з кишені платників податків вже ніколи туди не повернуться.

Виникає запитання, якщо не для посилення інформаційної безпеки і не заради економічної вигоди для держави, то навіщо витрачати величезні гроші з держбюджету, яких не вистачає навіть на зарплати і лікарні?

Схоже на те, що відповідь на це питання вже написана Кабміном в документі "Цифрова адженда України - 2020", де в розділі 10.4. "Цифрове телебачення" сказано: "через відповідний період часу цифрову інфраструктуру доцільно приватизувати".

Чиста класика - є час "розкидати каміння", у вигляді бюджетних 500 млн грн, потім настане час "збирати це каміння".

Зараз ви читаєте новину «Будемо будувати мережу для олігархів за податки від бідних?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі