понеділок, 11 березня 2024 08:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Буданов розказав про підготовку серйозної операції в Криму

Буданов розказав про підготовку серйозної операції в Криму
Знищення кораблів ворожого флоту - зона відповідальності спецпідрозділу Group 13. Фото: eastnews.ua

10 березня відбулася премʼєра документального фільму "Війна за море: від Дніпра до Криму".

Значення здійснених підрозділами воєнної розвідки бойових місій, зокрема у Чорному морі та на території тимчасово окупованого Криму, у фільмі пояснив начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов.

"Наші дії у Чорному морі - це підготовка до серйозної операції в Криму. Це перевірка правильності наших тверджень про шляхи підходу і відходу звідти. Крім того, це гарний посил для населення, яке живе в окупації вже 10 років. Багато хто з них вірить у те, що їх забули", - сказав Буданов.

Подробиці війни за море у 2022-2023 роках описали воїни ГУР МО України, які брали участь у плануванні та реалізації бойових місій, повʼязаних одним стратегічним задумом. Влітку бійці спецпідрозділу "Шаман" скористались неуважністю московитів і переправились на лівий берег Дніпра у Херсонській області.

"Ми зрозуміли, що противник не досить обізнаний в обстановці. Здійснили на човнах захід на територію противника у міжпозиційний простір, висадилися, відразу відбулося декілька інтенсивних зіткнень зі спостережними постами противника. Деякі спостережні пости були майже у повному складі знищені або взяті у полон", - пригадав перші кроки створення лівобережного плацдарму командир спецпідрозділу із позивним "Шаман".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буданов входив до елітного підрозділу ЦРУ - NYT

У липні бійці спецпідрозділу Тимура повернули під контроль держави нафтогазовидобувну платформу "Україна", а згодом брали участь у кримській операції "Пробудження сили".

"У ворога не буде панування у морі ніколи, що б вони там собі не придумували. Це наше Чорне море, це наші "вишки", наш Крим, наш Зміїний острів", - заявив командир спецпідрозділу ГУР МО України.

Знищення кораблів ворожого флоту - зона відповідальності спецпідрозділу Group 13. Кожна подібна місія вимагає ретельної підготовки.

"Ми розуміємо як треба маневрувати, під яким кутом заходити, з якої сторони. Ми оцінюємо дуже багато факторів перед тим, як атакувати. І після цього вже починається пошук цілі. Після виявлення, коли борти виходять на вигідну позицію, здійснюється одночасна атака всіма бортами", - пояснив командир підрозділу з позивним "Тринадцятий".

Український дрон MAGURA V5, який створювали спеціально для полювання на військові кораблі, ще не розкрив свої можливості на повну силу.

На цих морських безпілотниках планується розмістити засоби ППО й, можливо, інші системи ураження. Про це в коментарі Українській правді розповів начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

Зараз ви читаєте новину «Буданов розказав про підготовку серйозної операції в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі