понеділок, 04 березня 2024 14:57

Спецтема: Війна Росії проти України

В Україні удосконалять морський дрон MAGURA V5 - Буданов розповів деталі

В Україні удосконалять морський дрон MAGURA V5 - Буданов розповів деталі
Морський дрон MAGURA V5 планують удосконалити. Фото: 1zahid.com

Український дрон MAGURA V5, який створювали спеціально для полювання на військові кораблі, ще не розкрив свої можливості на повну силу.

На цих морських безпілотниках планується розмістити засоби ППО й, можливо, інші системи ураження. Про це в коментарі Українській правді розповів начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов.

"Зараз фахівці працюють над тим, щоб на безпілотну платформу поставити засоби ППО. Я не технік, але розумію, що це завдання досить складне. Адже потрібні засоби виявлення цілі, захоплення повітряного об'єкта, засіб ураження - і це все потрібно розмістити на досить малій платформі. Це непросте завдання суто технічно, але воно реальне", - сказав Буданов.

Точну ціну цього морського дрона нині не називають, але це - недешева річ. Йдеться про мільйони гривень за одиницю. Однак, очевидно, що рівень завданих ним збитків росіянам перевищує витрати в десятки разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вдосконалила морські дрони Sea Baby

Буданов розповів, що дало змогу перейти від простого ураження кораблів до майже гарантованого їх потоплення морськими дронами.

"Технології розвиваються, майстерність операторів зростає. Я хотів би вам сказати, що це виключно питання наших технологій і навченості. Але іноді впливають ще й фактори навченості екіпажу корабля, проти якого працюють. Ну і все ж таки удача теж іноді має певне місце. Так, нам буває щастить, але щастить завжди тим, хто підготовлений", - сказав Буданов.

MAGURA V5 (англ. Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-type) — це український багатоцільовий надводний безпілотний апарат, здатний виконувати різні завдання: спостереження, розвідку, патрулювання, пошуково-рятувальні операції, протимінну протидію та інші бойові завдання.

Тактико-технічні характеристики дрона MAGURA V5:

• довжина: 5,5 м;

• загальна вага: до 1000 кг;

• корисне навантаження: 320 кг;

• бойовий радіус дії: до 400 км;

• дальність дії: до 800 км;

• автономність: до 60 годин;

• бойове навантаження: до 200 кг;

• крейсерська швидкість: 41 км/год;

• максимальна швидкість: 78 км/год.

Дрон оснащений системою автопілота, відеопідсистемами, включно з нічним баченням, резервними модулями зв'язку і бойовою частиною. Комплекс також містить наземну автономну станцію управління, систему транспортування та зберігання й центр обробки даних.

Українці за два дні змогли зібрати 297,5 млн гривень на 35 морських дронів Sea Baby.

Волонтер і блогер Сергій Стерненко зазначив, що це - дуже важлива та вагома інвестиція у знищення спроможностей РФ у Чорноморському регіоні.

Зараз ви читаєте новину «В Україні удосконалять морський дрон MAGURA V5 - Буданов розповів деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі