Витверезники з'явилися ще за часів Російської імперії. Перший такий заклад відкрили в Тулі 1902 року з ініціативи місцевого лікаря Федора Архангельського.
Він стверджував, що з пияцтвом потрібно боротися, адже воно призводить до деградації, виродження та економічного розорення.
"Притулок для сп'янілих" мав два відділення - амбулаторію для алкоголіків і притулок для їхніх дітей, розповідає у своєму блозі журналіст Максим Мирович.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в СРСР процвітали побутові крадіжки - яскраві фото
"Можливо, якісь поодинокі випадки "порятунку життів" і були, але часто траплялися й ситуації, коли міліціонери просто "для виконання плану" хапали й тягли у витверезник людей у вкрай легкому ступені сп'яніння (з подальшим повідомленням про подію на роботу). А нерідко п'яниць у витверезниках просто били", - пише Мирович.
У СРСР витверезники почали відкривати на початку 1930-х. У Росії останній такий заклад закрили 2011 року.
Як саме працювали витверезники в СРСР, розповідаємо в галереї.
Головний секретний інгредієнт радянського згущеного з цукром молока - це технологія виробництва. Її розробили в США. Обладнання, на якому його виготовляли, також запозичили в Штатах.
Уварене з цукром молоко готували ще в VI столітті в Персії. Тому першість у приготуванні цих ласощів не належить СРСР.
Коментарі