четвер, 18 червня 2015 16:20

Бійці "Торнадо" відмовляються роззброїтися і погрожують стріляти - військовий прокурор

Бійці "Торнадо" відмовляються роззброїтися і погрожують стріляти - військовий прокурор

Бійці роти "Торнадо" зачинилися на своїй базі у приміщенні школи у Луганській області і готові використати зброю. Про це Українській правді повідомив Головний військовий прокурор, заступник генпрокурора Анатолій Матіос.

Він нагадав, що голова МВС підписав наказ про розформування роти "Торнадо" і відрядив до Северодонецька заступника міністра, керівників департаменту внутрішньої безпеки і громадської безпеки, а також представника Нацгвардії "для забезпечення беззаперечного роззброєння цих осіб".

"Ті 170 чоловік, яких зараз 100 офіційно оформлені в міліції і близько 70 осіб – це невідомі люди, озброєні і знаходяться на території бази", - зазначив він.

"Там величезна кількість зброї, а також бойових припасів. Вночі після вчорашньої відмови пустити слідчо-оперативну групу, працівниками міліції роти "Торнадо", якими командує Микола Цукур, здійснили мінування периметру території бази, встановлені бойові точки, автоматичні гранатомети у певних місцях, фактично заблоковано підхід до цієї бази. Заміновані транспортні засоби і у випадку рішучих дій, або наближення слідчо-оперативної групи до бази, вони сказали, що будуть стріляти", - повідомив Матіос.

"На даний момент оголошено через мегафон з фіксуванням на відеокамеру вимогу начальника УВС Луганської області про допуск групи. Вони відмовилися це виконувати. Тим самим вчиняючи злочин", - зазначив він.

"Я думаю, що ми зобов'язані, сподіваюся на підтримку міністра внутрішніх справ в цій частині, відповідно вимог закону невідкладно роззброїти це угрупування - роту міліції, яка вийшла з підпорядкування і не виконує накази", - зазначив Головний військовий прокурор.

Він додав, що в разі відмови, працівники органів внутрішніх справ у випадку збройного опору будуть вимушені використати зброю.

Матіос наголосив, що "значна кількість працівників міліції роти "Торнадо" є колишніми засудженими, в тому числі неодноразово".

"Командир цієї роти "Торнадо" Онищенко раніше був засуджений за насильницькі злочини, в тому числі замах на зґвалтування і хуліганство, грабежі. П'ять разів особа здійснювали правопорушення", - обурився Матіос.

Відповідаючи на питання про те, що бійці роти "Торнадо" пов'язують справи проти них з тим, що вони борються з контрабандою, Матіос зазначив:

"Перше, контрабанди немає. Друге, наголошую, всі випадки їхнього зупинення потягів відбулися в кінці травня і на початку червня. Кримінальні провадження по злочинах, які вони вчинили, відбулися ще в березні. Це зовсім непов'язані речі. Ми затримали і арештували 8 осіб, в тому числі їхній колишній командир Онищенко і всі ці люди, скоїли тяжкі і особливо тяжкі злочини і є для цього достатня кількість доказів", - наголосив Матіос.

Він нагадав, що кримінальне провадження щодо "Торнадо" було зареєстроване у березні 2015 року за 255 статтею КК – створення злочинної організації, "яку створив і втягнув в злочинну діяльність на вчинення тяжких злочинів командир цієї роти лейтенант Онищенко".

"Задокументовані свідчення потерпілих, свідків, в тому числі ті, які вони підтвердили у суді про те, що бійцями під керівництвом Онищенка вчинялись тяжкі і особливо тяжкі злочини – перевищення службових повноважень, катування, замах на вбивство, незаконне позбавлення волі, вчинення насильницьких дій сексуального характеру відносного одного з потерпілих чоловічої статі у присутності значної кількості бійців роти "Торнадо", - сказав він.

"Вони це все знімали на відео, всі приймали участь у цьому збоченому сексуальному акті відносно потерпілого. Потерпілий перебуває під охороною, дав свідчення. Є свідки, проведені експертизи, які підтвердили наявність тілесних ушкоджень внаслідок цих злочинних дій", - додав Матіос.

"Крім того, за період з березня і квітня незаконно було позбавлено волі більше 10 осіб", - зазначив він і додав, що у середу звернувся до міністра внутрішніх справ з клопотанням і вимогою забезпечити беззаперечне роззброєння батальйону, оскільки обшук на базі роти "Торнадо" не зміг відбутися, бо в.о. командира роти Микола Цукур віддав команду застосування зброю до слідчо-оперативної групи.

Зараз ви читаєте новину «Бійці "Торнадо" відмовляються роззброїтися і погрожують стріляти - військовий прокурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі