середа, 23 грудня 2009 20:26

Білорусі не загрожує "нафтова війна" з Росією

Білорусі не загрожує "нафтова війна" з Росією

Росія не має наміру припиняти постачання нафти до Білорусі після закінчення "нафтової" угоди 1 січня 2010 року і до узгодження нового договору. Про це повідомляє Reuters з посиланням на посла Росії в Білорусі Олександра Сурікова.

Нова угода включатиме не тільки умови постачань нафти, але і умови продажу російським компаніям часток в білоруських підприємствах нафтової галузі.

"Якщо визначимося, можна перший місяць поставляти нафту без мит з квоти, призначеної для потреб білоруського ринку", - додав він.

"Саму угоду можна підписати і в лютому", - додав Суріков.

Раніше віце-прем"єр Білорусі Володимир Семашко говорив, що Росія погодилася відмінити ввізне мито для 8-9 мільйонів тонн нафти, що імпортуються Білоруссю для внутрішніх потреб. Віце-прем"єр уряду Росії Ігор Сечін пізніше уточнював, що Росія запропонувала Білорусі безмитні постачання 6 мільйонів тонн нафти для її внутрішнього споживання, але має намір поставляти паливо понад цей об"єм з "стовідсотковим збором митних платежів".

Зараз вся нафта, що імпортується Білоруссю з Росії, оподатковується митом, яке складає дещо більше третини від рівня, встановленого Росією для інших країн.

Білорусь щорічно купує в Росії приблизно 21,5 мільйона тонн нафти, а ще близько 60 мільйонів тонн російської нафти транспортується транзитом по території Білорусі до Європи. При цьому Мінськ заробляв на реекспорті "зайвої" нафти і продуктів нафтопереробки в треті країни.

У 2007 році, нагадаємо, між Росією та Білоруссю почалася "нафтова війна", коли Росія заморозила постачання нафти через територію західного сусіда.

Президенти Росії та Білорусі Дмитро Медведєв та Олександр Лукашенко за підсумками зустрічі 10 грудня попросили профільних чиновників розглянути можливість збереження на 2010 рік тих цін на газ і нафту, за якими паливо поставляється до Білорусі в 2009 році, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Білорусі не загрожує "нафтова війна" з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі