неділя, 07 лютого 2021 20:23

"Багато можливостей Майдану втратили через небажання брати відповідальність" - Стасів

"Багато можливостей Майдану втратили через небажання брати відповідальність" - Стасів
Остап Стасів: Доки не навчимося якісно комунікувати між собою, сторонні сили розгойдуватимуть країну. Фото: Сергій Старостенко

За кілька місяців Революції гідності розвернули корабель у протилежний напрямок. Обрали західний шлях розвитку. Рухаємось ним і зараз.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів соціальний підприємець, співзасновник Відкритого університету Майдану Остап Стасів.

"Вдалося привести до влади людей, яким довіряли на той момент. Відбулися разючі зміни - децентралізація, запровадження системи тендерних закупівель Prozorro, зміцнення армії. Ми не програли війну.

Але нереалізованих можливостей більше. Не було розуміння, що суспільство й держава - тяжка щоденна праця над собою. Після кожної революції є загроза контрреволюції, реставрації. Британська тривала майже десятиліття. У Франції - століття. Революція, що призвела до об'єднання Німеччини, теж тривала роками. Жодна з них не була миттєва. Усі ці країни пройшли шлях становлення суспільства і громадянина", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Держава не хоче, аби люди зрозуміли, що вони є її бенефіціарами" - Остап Стасів

За його словами, Україна після Революції гідності рухається у форматі "крок вперед, два - назад".

"Цей танець виснажує. Такий темп можна пояснити боротьбою геополітичних, економічних інтересів. Доки не навчимося якісно комунікувати між собою, ці сили розгойдуватимуть країну. Маємо осмислити й відрефлексувати всі національні травми", - додає Остап Стасів.

Повне інтерв'ю читайте у номері від 4 лютого.

"Відкритий Університет Майдану" — освітній проєкт та однойменна громадська організація в Українi. Бере початок з ініціативи, яка виникла під час подій на Майдані 2013 року. Cтворений, щоб сприяти формуванню якісного громадянського суспільства через освіту. Навчання на безкоштовній онлайн-платформі пройшли майже 100 тисяч студентів.

Зараз ви читаєте новину «"Багато можливостей Майдану втратили через небажання брати відповідальність" - Стасів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі