середа, 15 липня 2009 13:57

Археологи знайшли резиденцію царя Бориса Годунова

Археологи знайшли резиденцію царя Бориса Годунова

Археологи розкопали під Можайськом резиденцію Бориса Годунова. Від Цар-Борисового містечка на річці Протві, фортеці з палацом і церквою, збереглися тільки фрагменти стін і неглибокий рів, повідомляє "Вести - Москва" з посиланням на Бориса Янишевського, керівника Можайської експедиції Інституту археології РАН.

Фортеця з чотирма баштами була заснована в 1600 році, довжина її стін складала 250 метрів, повідомив краєзнавець Іван Наливайченко. І фортеця, і церква були побудовані з так званої царської цегли - на місці розкопок були виявлені артефакти, які свідчать про те, що у фортеці розташовувалися цегляно-випалювальні печі. Шатрова церква святих священомучеників Бориса та Гліба в Борисові була заввишки 74 метри і вважалася найвищою на Русі.

Після Смутного часу колишнє палацове село Борисов прийшло в запустіння. Церква і останки фортеці були розібрані на початку XIX століття.

Цар-Борисове містечко, розташоване під Можайськом (Московська область), не варто плутати з Царевим Борисовом - містом, заснованим Борисом Годуновим наприкінці XVI століття на злитті річок Донець і Оскол (Курська область). Це місто було побудоване для захисту від кримських татар. Незабаром після того, як син Годунова Федір був убитий в результаті заколоту, козаки, які негативно ставилися до царства Бориса, зруйнували Царевий Борисов вщент.

"Вести - Москва", Лента.Ру

Зараз ви читаєте новину «Археологи знайшли резиденцію царя Бориса Годунова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі