понеділок, 27 квітня 2009 17:03

Японія закликає США і Росію об"єднатися для ядерного роззброєння

Японія закликає США і Росію об"єднатися для ядерного роззброєння
Міністр закордонних справ Японії Хірофумі Накасоне в понеділок оголосив про нову без"ядерну ініціативу Токіо. У промові "Умови на шляху до нульового рівня. 11 пунктів для глобального ядерного роззброєння" міністр висловив "рішучу підтримку" ініціативам президента США Барака Обами про ядерне роззброєння. Після цього глава МЗС Японії закликав США та Росію до узгодженого керівництва цим процесом в глобальному масштабі.

На думку глави МЗС Японії, всі процеси в цій сфері повинні бути максимально прозорими. Накасоне відзначив, що в той же час, наприклад, Китай продовжує модернізувати свої ядерні арсенали без якої-небудь транспарентності, не скорочує ядерні озброєння і не публікує жодної інформації про них.

Головний дипломат Японії запропонував всім країнам, що мають ядерну зброю, приступити до скорочення її арсеналів, вдосконалення контролю над цим процесом, а також до повного припинення ядерних випробувань і виробництва ядерних матеріалів військового призначення.

Особливо Накасоне зажадав поставити під контроль ракетну програму КНДР, яка завжди викликала обурення Японії. Міністр порадив Пхеньяну повернутися за стіл шестисторонніх переговорів щодо денуклеаризації Корейського півострова.

Крім того, глава зовнішньополітичного відомства вказав на важливість міжнародної співпраці в сфері мирного використання атомної енергії на основі принципів нерозповсюдження, безпеки та охорони технологій, оскільки тільки за допомогою контролю можна уникнути небезпеки ядерного тероризму.

Нагадаємо, що це не перший заклик уряду Японії до США та Росії очолити процес роззброєння. Влітку минулого року на траурній церемонії з нагоди роковин атомного бомбардування Нагасакі мер міста і прем"єр-міністр Японії Ясуо Фукуда закликав до роззброєння.

Глава японського уряду, виступаючи на церемонії, запевнив, що Токіо суворо дотримуватиметься трьох неядерних принципів - не мати, не виробляти і не ввозити ядерну зброю. Він підтвердив, що ліквідація зброї масового знищення - один з головних пріоритетів Японії як єдиної країни в світі, що зазнала атомного бомбардування.

Мер Нагасакі Томохіса Тауе представив "Декларацію миру", в якій закликав ядерні держави до роззброєння і заявив, що США і Росія повинні бути в авангарді світових зусиль зі знищення ядерної зброї. На ці дві країни припадає 95% всіх ядерних боєголовок в світі, тому вони повинні не підсилювати протистояння один проти одного, зокрема розміщуючи свої системи ПРО в Європі, а робити кроки з масштабного скорочення ядерних озброєнь, вважає влада Японії. Мер Нагасакі тоді відзначив, що чимала відповідальність в цьому лежить і на інших країнах, зокрема, на Великій Британії, Франції та Китаї.

Відзначимо, що президент США Барак Обама висловив ідею ядерного роззброєння на саміті НАТО в Страсбурзі. Як відзначають експерти, Обама пішов назустріч вимогам Росії зі спільного відбиття міжнародних погроз. Напередодні саміту НАТО Обама заявив, що США і НАТО повинні визнавати наявність у Росії "законних інтересів".

Як відзначив президент, не дивлячись на серйозні розбіжності, важливо розвивати діалог з Росією. Обама особливо підкреслив, що він і президент РФ Дмитро Медведєв вже поклали початок процесу скорочення ядерних арсеналів. Зустріч Обами та Медведева відбулася на початку квітня в Лондоні, де вони обидва брали участь в саміті G20.

За матеріалами ИТАР-ТАСС, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Японія закликає США і Росію об"єднатися для ядерного роззброєння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі