вівторок, 24 листопада 2009 11:24

Японія офіційно звинуватила Росію в окупації

Японія офіційно звинуватила Росію в окупації

Уряд Японії остаточно затвердив сьогодні документ, де заявляється, що Південні Курили "незаконно окуповані Російською Федерацією". Тим самим було поставлено крапку у плутанині, яка триває з цим текстом з п"ятниці. Тоді документ такого змісту був також офіційно розповсюджений від імені уряду.

Проте потім його відкликали назад. При цьому було заявлено, що в засоби масової інформації помилково передали заготовлений чиновниками проект, який кабінет міністрів насправді не затверджував.

Документ складений як відповідь на прохання голови комісії у закордонних справах нижньої палати парламенту Мунео Судзукі, який висловився за активну японську участь в економічних проектах на Південних Курилах. При цьому він припускається думки "тимчасово погодитися" з правом Росії на управління островами. У відповідь уряд повністю відкинув сьогодні таку точку зору.

"Росія незаконно окуповує чотири північних острова, - говориться в документі, текст якого отримано в МЗС Японії. - У цій ситуації поїздки наших жителів туди або участь в освоєнні островів у формах, заснованих на передумові російського права на управління ними, не узгоджуються з позицією нашої країни з проблеми північних територій. У такому підході немає змін ".

У відповіді зазначається, що Токіо дозволяє подорожі японців на Південні Курили тільки в нинішній формі "безвізових обмінів", зокрема, для відвідування могил і контактів між людьми.

ІТАР-ТАРС

Зараз ви читаєте новину «Японія офіційно звинуватила Росію в окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі