четвер, 11 червня 2009 11:25

Японія почала новий етап боротьби за російські Курили

Японія почала новий етап боротьби за російські Курили

Нижня палата парламенту Японії в четвер схвалила законопроект із закликом про швидке повернення так званих "північних територій", під якими маються на увазі чотири російські острови Південнокурильської гряди.

Голосування відбулося на пленарному засіданні палати і було "одноголосним". Сьогодні ж законопроект, що доповнює та підсилює всі нині чинні із цього приводу подібні акти, був направлений для затвердження у верхню палату найвищого законодавчого органу країни.

Законопроект "покликаний сприяти швидкому поверненню чотирьох островів, що належать Японії" і активізації загальнонаціонального руху з цією метою.

Як відзначають у зв"язку з цим в японських політичних колах, "мабуть, що цей документ набуде юридичної сили вже протягом поточної парламентської сесії, яка завершується 28 липня".

Кампанія з гаслом "Поверніть північні території" ведеться в Японії з 50-х років минулого століття силами уряду, політичних партій і ряду громадських організацій. Вона заснована на точці зору офіційного Токіо про те, що Росія незаконно окуповує Південні Курили - острови Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групу дрібніших острівців, яку японці називають Хабомаї і для зручності часто вважають одним островом.

Південні Курили відійшли Росії за підсумками Другої світової війни. Проте Токіо не вважає острови остаточно для себе втраченими і наполегливо вимагає їх повернення. Невирішеність територіальної проблеми - основна причина того, що між Росією і Японією до цих пір не підписаний мирний договір. Проте втрата островів означатиме для Росії втрату стратегічно важливого транспортного коридору, що дає їй свій вихід до Тихого океану.

Останнім часом суперечки навколо так званих "північних територій" загострилися. У травні прем"єр-міністр Японії Таро Асо заявив, що вважає острови "незаконно окупованими" і чекає пояснень від Росії. Російський МЗС виступив проти подібних заяв, назвавши їх необгрунтованими. Про необхідність утриматися від риторики на тему островів японському прем"єру заявив російський президент Дмитро Медведєв.

ІТАР-ТАРС, Newsru.com

Зараз ви читаєте новину «Японія почала новий етап боротьби за російські Курили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі