четвер, 08 липня 2010 17:12

Янукович побудував нову імперію і ввів цензуру - західні ЗМІ

Янукович побудував нову імперію і ввів цензуру - західні ЗМІ

Всього лише через 5 місяців після президентських виборів в Україні президенту Віктору Януковичу за допомогою невеликої групи соратників вже вдалося вибудувати нову імперію, - пише у виданні Focus Аннетте Блеттнер. Журналістка зазначає, що за допомогою нових законів президент все тісніше пов'язує свою країну з Росією, а всередині країни з захоплюючою дух швидкістю змінюється правляча еліта.

"У той час як рішення колишнього уряду постійно блокувалися представниками опозиції в особі того ж Януковича, останній, ставши президентом, зробив спірні кроки з абсолютизації своєї влади над парламентом", - відзначила автор публікації.

На думку керівника київського бюро Фонду імені Конрада Аденауера Ніко Ланге, судді і прокурори визнали верховенство "партії влади" і приймають рішення з оглядкою на нову розстановку політичних сил.

"Нелегко сьогодні доводиться і українським ЗМІ, останньої до недавніх пір функціонуючої контрольної інстанції", - пише німецьке видання, відзначаючи, що саме політичний плюралізм і свобода слова були одними з найпомітніших досягнень попереднього уряду. Сьогодні вибір на користь цензури зробили не тільки підконтрольні довіреним особам президента ЗМІ, а й такі приватні телеканали, як 1+1 (власник - олігарх Ігор Коломойський) чи ТРК "Україна" (що належить Ринату Ахметову).

"Щоб не ризикувати бізнесом і не викликати на себе гнів влади, але й не без натиску з боку останніх, олігархи повідомили своїм головним редакторам про те, що тепер слід відмовитися від критичного висвітлення діяльності нової влади", - говорить Юрій Луканов, голова Київської незалежної медіапрофспілки.

Тим часом, продовжує видання, в небезпеці знаходиться і свобода зборів. Так, 12 травня мирна акція протесту екологів була розігнана натовпом хуліганів з кийками - правоохоронці не втрутилися.

На думку газети, посилення політичних заходів ще більше розколює і без того неоднорідне українське суспільство. Якщо на проросійському Сході країни українці позитивно ставляться до політики сьогоднішньої влади, то на Заході, навпаки, населення шоковане тим, що відбувається.

Inopressa

Зараз ви читаєте новину «Янукович побудував нову імперію і ввів цензуру - західні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі