неділя, 09 травня 2021 05:00

Антипасха. Що сьогодні заборонено робити

Антипасха. Що сьогодні заборонено робити
9 травня завершується Світла седмиця. Фото: np.pl.ua

9 травня православний світ святкує Антипасху - першу неділю після Воскресіння Христового або Великодня.

Антипасха - це спогад про Воскресіння Христове, оновлення у вірі. За Георгієм Великим, Антипасха - свято духовної весни. Духовна весна продовжуватиметься, якщо вірянин кожну неділю буде в храмі. Неділя - день, коли воскрес Христос, тому особливо важливо бути в храмі саме в неділю.

Gazeta.ua пропонує ознайомитися з історією свята.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 9 травня - хто сьогодні святкує День Ангела

Історія з Євангелії від Івана

"Того ж дня - дня першого в тижні, коли вечір настав, а двері, де учні зібрались, були замкнені, бо боялись юдеїв, з'явився Ісус, і став посередині, та й промовляє до них: Мир вам! І, сказавши оце, показав Він їм руки та бока. А учні зраділи, побачивши Господа. Тоді знову сказав їм Ісус: Мир вам! Як Отець послав Мене, і Я вас посилаю! Сказавши оце, Він дихнув, і говорить до них: Прийміть Духа Святого! Кому гріхи простите, простяться їм, а кому затримаєте, то затримаються!"

"А Хома, один з дванадцятьох, званий Близнюк, із ними не був, як приходив Ісус. Інші ж учні сказали йому: Ми бачили Господа! А він відказав їм: Коли на руках Його знаку від цвяха я не побачу, і пальця свого не вкладу до рани, і своєї руки не вкладу до боку Його, не ввірую!

За вісім же день знов удома були Його учні, а з ними й Хома. І, як замкнені двері були, прийшов Ісус, і став посередині та й проказав: Мир вам! Потім каже Хомі: Простягни свого пальця сюди, та на руки Мої подивись. Простягни й свою руку, і вклади до боку Мого. І не будь ти невіруючим. А Хома відповів і сказав Йому: Господь мій і Бог мій! Промовляє до нього Ісус: Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували!

Багато ж і інших ознак учинив був Ісус у присутності учнів Своїх, що в книзі оцій не записані. Це ж написано, щоб ви ввірували, що Ісус є Христос, Божий Син, і щоб, віруючи, життя мали в Ім'я Його!".

Сьогодні восьмий день Великодня, завершує Світлу седмицю, тому бажано причаститися.

Причастя на Антипасху дозволяється без постування. Зазвичай, напередодні причастя віряни дотримуються 6-годинного літургійного посту. На Антипасху цей літургійний піст церква дозволяє не тримати, але попереджає - послаблення можливе лише для тих, хто дотримувався Великого посту.

З Антипасхи відновлюються виконання таїнства хрещення та таїнства вінчання.

Не дозволяється у цей день ображати людей навколо, не бажано починати нові справи, бо Антипасха - неділя Божа, для відпочинку від справ.

9 травня за церковним календарем відзначають перенесення мощів Святого Миколая з Мір Лікійських у Барі. Його ще називають Микола Весняний.

Зараз ви читаєте новину «Антипасха. Що сьогодні заборонено робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі