неділя, 09 травня 2021 03:00

Іменинники 9 травня - хто сьогодні святкує День Ангела

Іменинники 9 травня - хто сьогодні святкує День Ангела
Сьогодні Дена Ангела святкують Григорій, Кароліна, Миколай та Марія. Фото: pixabay.com

Іменини - це особливе свято, його можна назвати днем духовного народження. Воно пов'язане перш за все з таїнством Хрещення і з іменами, які носять однойменні небесні покровителі.

"Сьогодні, 9 травня, День Ангела святкують святий Григорій, Кароліна, Миколай, Марія", - розповів Gazeta.ua отець Лаврентій Ян Жезіцький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 8 травня: у кого сьогодні День Ангела та як назвати дитину

Походження і значення імен

Ім'я Григорій бере свій початок з грецької мови і походить від слова "григоріо", яке на сучасну українську перекладається як "спати". Але деякі лінгвісти вважають, що його треба перекладати як причастя "не спить". Ім'я Григорій виникло, коли християнство ще не було настільки поширене як тепер. Можна сказати, що воно характеризує людину як справжнього послідовника вчення Христа. Ім'ям Григорій батьки називають хлопчиків у православних і католицьких сім'ях Росії, Білорусії, України та Греції.

Ім'я Кароліна означає "королева". Принаймні, таку версію підтримують багато дослідників, які стверджують, що коріння імені треба шукати в мовах древніх германців. А ось інші вчені заперечують цю версію, припускаючи, що це жіноче ім'я утворилося від чоловічого - Карл, яке спочатку трактувалося як "чоловік", "людина". А ось "королівським" ім'я стало лише після того, як їм був названий імператор Карл Великий.

Жіноче ім'я Кароліна популярно у німців, англійців. У Франції йому синонімічні імена Шарль і Шарлотта відповідно. А ось у англійців є варіація Чарльз, від якої потім утворилися й жіночі імена: Шерлин, Чарла, Шеріл, Чарлін.

Ім'я Миколай означає: "панує людина", "підноситься над всіма", "провідний". Батьківщина цього імені - Стародавня Греція.

Ім'я Марія перекладається як "кохана", "потрібна", "бажана". Значення імені Марія прямо відсилає до стародавніх євреїв. Це одне з найпопулярніших імен за всю історію людства. До всього іншого, воно стало основою для багатьох інших особистих імен. Наприклад, для Регіни і Лоліти.

9 травня православний світ святкує Антипасху - першу неділю після Воскресіння Христового або Великодня.

Зараз ви читаєте новину «Іменинники 9 травня - хто сьогодні святкує День Ангела». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі