середа, 02 вересня 2009 09:43

Аналітики: Качинський говорив чітко, а Путін розгубився

Аналітики: Качинський говорив чітко, а Путін розгубився

За оцінками аналітиків, під час відзначення річниці початку Другої світової війни президент Польщі Лех Качинський і прем"єр Росії Володимир Путін не дійшли згоди в питанні інтерпретації історії.

Путін стверджував, що до війни призвели переговори з нацистами у 1930-х роках. Він визнав, що таку помилку зробив Радянський Союз, але підкреслив: "Ми хочемо, щоб інші країни також визнавали свої помилки".

Глава російського уряду зазначив, що історія не буває одного кольору.

"Якщо одні шукають в запліснявілій булці родзиночки, а всю цвіль хочуть залишити комусь, нічого доброго з цього не вийде," - сказав він на прес-конференції після зустрічі з прем"єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

Польський прем"єр відповів, що "великим народам, якими є польський та російський, не треба боятися правди".

На думку історика Андрія Пашковського, обидві країни трималися за свою версію історії.

"Тільки промова президента Качинського була політично значущою. Всі інші були дрібними," - вважає професор соціології Здислав Краснодебський.

Промову високо оцінив Олександр Кваснєвський, за словами якого, Леху Качинському вдалося сформулювати свою думку "красиво і чітко" .

"Лех Качинський вказав на найбільш важливий момент - це релятивізація історії", - стверджує Володимир Марциняк, політолог і експерт по Росії.

До виступу на Вестерплатте Дональд Туск поговорив з Путіним віч-на-віч про відкриття архівів і газовий контракт з Росією. Туск запропонував Путіну незаплановану прогулянку по пірсу курортного міста Сопот. За словами прем"єра Польщі, говорили про те, що польсько-російські відносин не можуть бути гіршими, ніж польсько-німецькі.

Президент Польщі Лех Качинський пригадав прем"єр-міністру Росії Володимиру Путіну війну в Грузії, після чого лице Путіна нахмурилося, повідомляє кореспондент видання Dziennik.

На прес-конференції Путін поводився так, ніби хотів розсіяти увагу, звертають увагу польські аналітики, - зриваючи шматок паперу, він постукував по робочому столу і сплітав пальці

"Якщо людина хоче переплітати пальці, вона має почуття провини," - оцінює експерт Пітер Тимошович.

"Він міг розгубитися, підбираючи слова. Така поведінка є очевидним проявом слабкості", - додав Тимошович. За його припущенням, "всемогутня аура" навколо Путіна - це "мильна бульбашка".

"Це також може свідчити про паніку, хвилювання, незацікавленість у тому, що говорить інша сторона. Може бути, він почув те, що він не хоче чути", - сказав Варфоломій Біскуп, фахівець у галузі політичного маркетингу у Варшавському університеті.

За матеріалом: Rzeczpospolita, EFact

Зараз ви читаєте новину «Аналітики: Качинський говорив чітко, а Путін розгубився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі