вівторок, 14 квітня 2020 14:07

Якщо Зеленський хоче залишитись президентом, має ухвалити "антиколомойський" закон

Якщо Зеленський хоче залишитись президентом, має ухвалити "антиколомойський" закон
Борис Кушнірук: Питання, чи готовий Зеленський піти на відкритий конфлікт з Коломойським заради українських інтересів, лишається відкритим. Фото: reuters

Правки до "антиколомойського" закону - це просто спам. Зараз пропонують дієвий вихід із ситуації. Зміни до регламенту можуть пришвидшити розгляд законопроекту. Дуже важливо, щоб їх таки ухвалили. Це насамперед залежить від президента.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Борис Кушнірук.

"За бажання він зможе знайти потрібну кількість голосів у сесійній залі. У франкції "Слуга народу" є немала кількість людей, які підтримують дії саме Зеленського, а не Коломойського. Також може для цього залучити депутатів "Європейської солідарності" та "Голосу". Питання, чи готовий Зеленський піти на відкритий конфлікт із Коломойським заради українських інтересів, лишається відкритим", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли Зеленський відмовиться від президентського крісла

За його словами, президент фактично перебуває у безвихідній ситуації.

"Якщо "антиколомойський" закон не ухвалять, ми не отримаємо допомоги від Міжнародного валютного фонду. Ці гроші мали б піти на фінансування дефіциту бюджету. Без них Україна не зможе виплачувати навіть найбільш важливі соціальні видатки. У цьому випадку постане питання про фізичне виживання Зеленського на посаді президента. Якщо не ухвалять закон про неповернення націоналізованих банків, уже цього року Зеленський позбудеться своєї посади. Можливо, навіть піде на це добровільно. "Антиколомойський" закон - це єдина можливість для президента втриматись на посаді", - додає Борис Кушнірук.

30 березня парламент ухвалив у першому читанні так званий антиколомойський закон. Передбачає, що власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені через виведення фінустанови з ринку, можуть отримати відшкодування збитку лише у грошовій формі. Остаточне ухвалення законопроекту - одна з ключових вимог Міжнародного валютного фонду для продовження співпраці з Україною. Натомість після першого читання депутати від "Слуги народу" внесли 16 тис. правок до законопроекту. Якщо розглядати кожну з них, Раді доведеться пів року безперервно працювати.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Зеленський хоче залишитись президентом, має ухвалити "антиколомойський" закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі