четвер, 26 серпня 2021 16:53

Якщо немає недержавних накопичень, пенсії не буде - глава Мінфіну

Якщо немає недержавних накопичень, пенсії не буде - глава Мінфіну
Нинішнім працездатним українцям не варто розраховувати на пенсію від держави, вважає міністр фінансів. Фото: biz.today.ua

Розраховувати на пенсію нині українцям, які працюють і не мають накопичень у недержавному пенсійному фонді (НПФ), не варто.

Про це міністр фінансів Сергій Марченко заявив в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

На питання щодо реформи пенсійної системи міністр відповів, що її формат ще обговорюють.

"Має бути етапність. Не можемо відразу роздати кошти недержавним пенсійним фондам. Тож на початку залучатимемо державну накопичувальну інституцію: державний пенсійний фонд чи державну керівну компанію. До того ж на початковому етапі в нас небагато інструментів для вкладень - це можуть бути ОВДП (облігації внутрішньодержавної позики. - Gazeta.ua). Багато скепсису, мовляв, ідемо проти течії, накопичувальна система неефективна. Це не так. Солідарна пенсія має бути разом із накопичувальною. Якщо у вас немає накопичень в НПФ, розраховувати на пенсію взагалі не варто", - сказав глава Мінфіну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пенсійну реформу постійно відкладають. Цим поглиблюють кризу" - економіст

За його словами, темпи старіння населення такі, що кількість працездатних постійно скорочуватиметься. Натомість кількість пенсіонерів зростатиме.

"Мені, сорокалітньому, на пенсію за нинішніх умов розраховувати не варто. Тоді два варіанти - або я самостійно шукаю можливості й відкладаю через НПФ, або створюються умови таких накопичень для всіх громадян. Це фіскальні втрати бюджету, це всі мають розуміти", - пояснив міністр.

За його словами, обговорюють варіант, коли інвестуватиметься 1% з ЄСВ і 1% з іншого джерела. Тривають дискусії, чи це може бути ПДФО або пряма бюджетна програма, до чого в нинішньому уряді більш схильні.

"Мінфін пропонує: створімо окрему пряму бюджетну програму, скажімо, "Внесок держави в накопичувальну пенсійну систему". Умовно, якщо ти дав один відсоток або півтора, держава дає стільки ж. Для молоді зробити з коефіцієнтом, заохотити - якщо ти додатково вклав кошти в накопичувальний пенсійний фонд, держава додасть. Це має бути система, яка створить умови для того, щоб громадяни зацікавилися власним пенсійним майбутнім. Це не стосується тих, хто вийде на пенсію через п'ять років", - сказав Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде зі звичайною пенсією після оформлення накопичувальної - міністр

За словами міністра, інших варіантів забезпечити нинішньому активному населенню пенсію немає.

"Та ще й у нинішніх умовах дефіциту Пенсійного фонду, існування професійних пенсій, які є несправедливими, але таке рішення ухвалила держава. Ідеться про пенсії спеціальних категорій громадян. Щоб це перевернути, потрібен поштовх. Є багато скепсису, зокрема щодо ризиків планування на 10-15 років. Тоді можна нічого не робити - тримати кошти на депозитах, де вони знеціняться, або під матрацом, де вони ще швидше знеціняться. Можна вкладати в нерухомість, але теж може бути падіння ринку. Варіанти "нічого не робитимемо" не працюють. Мінфін готовий знайти кошти, щоб компенсувати запуск накопичувального рівня пенсійної системи. Ми розуміємо, що це в будь-яких варіантах потребуватиме фіскального навантаження на бюджет", - резюмував він.

У жінок середня пенсія на 30% нижча, ніж у чоловіків. А дохід 77% пенсіонерів нижчий за прожитковий мінімум.

Літні люди становлять більш як чверть населення України, 2/3 з них - жінки, сказала верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

З її слів, упродовж найближчих років населення України старішатиме ще більше. Через це відповідна реформа важлива і своєчасна.

Бачелет додала, що для захисту кожної людини важливо забезпечити баланс між накопичувальними й ненакопичувальними пенсійними системами.

Зараз ви читаєте новину «Якщо немає недержавних накопичень, пенсії не буде - глава Мінфіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі