понеділок, 20 травня 2019 14:00

Якими були дружини українських президентів
6

Марина Порошенко - перша леді 2014-2019 роки
Фото: http://www.firtka.if.ua/
Антоніна Кравчук - перша леді 1991-1994 роки.
Людмила Янукович - перша леді 2010-2014 роки
Катерина Чумаченко - перша леді 2005-2010 роки, дружина Віктора Ющенка
Людмила Кучма - перша леді 1994-2005 роки

Перша леді України Олена Зеленська, як і її чоловік, наймолодша серед своїх попередниць.

Їй 41 рік, вона сценарист "95 Кварталу" — пише ТСН.

За оцінками експертів, жодна перша леді України так і не стала ідеальною. Дружинам президента не можна ходити на роботу. Вони мають допомагати, бути поруч з чоловіком-президентом на офіційних прийомах і у відрядженнях, займатися благочинністю. Вони повинні бути бездоганними, взірцем стилю та етикету, добре володіти державною мовою і гідно представляти країну на міжнародній арені. Українські перші леді – різні жінки, різні долі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого потрібно відмовитися першій леді

Перша українська леді першого президента – Антоніна Кравчук (1991-1994 роки) у дівоцтві мала прізвище Мішура. Викладачка економіки в університеті імені Тараса Шевченка. На інавгурації чоловіка простояла мовчки. Після цього на офіційних прийомах майже не з'являлася. Той період згадують, як час без першої леді. Якщо вірити розповідям, то в закордонних поїздках попереджали партнерів, що заходи відбуватимуться без жінок. Таємнича і непублічна. За каденції Кравчука вона дала лише одне коротке інтерв'ю. У програмі, де гостем був її чоловік.

"У Леоніда Макаровича такий підхід до дітей. Його, на мій погляд, і онуки більше люблять. А син взагалі біля нього завжди був і більше його любив", – розповідала в інтерв'ю Антоніна Кравчук.

Кравчук запевняв, що дружина його підтримує вдома. І те, що її офіційно не буде поруч – було спільне рішення.

Друга перша леді – Людмила Кучма (1994-2005 роки) у дівоцтві – Талалаєва. Інженер за фахом із 30-річним стажем. За дві каденції президентства чоловіка, українцям запам'яталася, як активна та публічна, навіть занадто публічна. Поза очі протоколісти називали її кокетливою розумницею.

Вона стала першою, хто показав журналістам, як живе президент. У березні 1997 року на той час журналістові Олександру Ткаченку, а нині гендиректору "1+1", родина Кучми провела екскурсію. Тоді в кадр уперше потрапила і єдина президентська донька.
Опікувалася правами дітей та паралімпійським рухом, була спеціальним послом Юнеско і мала багато державних нагород – експерти з дипломатичного протоколу кажуть, що обов'язки першої леді Людмила Кучма опанувала швидко. Важко їй далася лише українська мова.

Вона носила переважно ділові костюми, любила норкові шуби і дорогі прикраси. Діамантами хизувалася вже після того, як чоловік відійшов від влади.

Третя для України перша леді, і знову не схожа на своїх попередниць, Катерина Чумаченко (2005-2010 роки) – дружина Віктора Ющенка. Американка, яка працювала економістом у конгресі США. Заради Ющенка усе кинула, переїхала в Україну, він заради неї розлучився. Троє дітей в родині народилися за часів його прем'єрства.

На початку 2000-х вона говорила українською ще з сильним американським акцентом. Як і колись Кучма, проводила журналістам екскурсію дачею і бідкалася, як Ющенко вчив її поратися на городі. Саме вона, як перша леді, на офіційних заходах почала з'являтися у вишиванках. Катерина мріяла увійти в історію ще й як жінка майбутнього. Обіцяла збудувати нову лікарню для важкохворих дітей. Створила благодійний фонд, на який зібрала майже 100 млн грн, урочисто заклала капсулу, і на цьому будівництво завмерло.

Період, коли перша леді нечасто з'являлася на публіці, але щоразу її вихід довго обговорювали – період Людмили Янукович (2010-2014 роки), в дівоцтві Настенко. Інженер-будівельник на заводі. Її називали просто "Люся". Розповідають, що їй заборонили публічно виступати ще задовго до президентства чоловіка під час Помаранчевої революції.

Поруч із Януковичем дружина з'явилася раз, на виборах. До Києва з Донецька вона так і не переїхала. У той період протокол знову мав пристосовуватися до президента без першої леді. Але сама Людмила Янукович вірила, що з обов'язками справляється.

"Батя, я стараюсь", – цією фразою вона запам'яталась.

Марина Порошенко (2014 -2019 роки), у дівоцтві Переведенцева. Лікар-кардіолог зі званням кандидат медичних наук. Заради чоловіка кинула професію і присвятила себе родині. Разом вони вже 35 років і Порошенко за будь-якої нагоди нагадує про кохання до неї.

Її назвали найбільш стильною першою леді за всю історію України. Дружина мільйонера одразу змінила свій дорогий і брендовий гардероб на демократичний і патріотичний від українських дизайнерів. Але колишнє життя іноді нагадувало про себе дорогими аксесуарами.

Саме Порошенко запровадила фільмування роликів про себе і родину. І навіть записала чоловікові вітання на день народження, де сама виступила в ролі ведучої та вела ранкову гімнастику.

Шоста перша леді Олена Зеленська знову непублічна. За 15 років у шлюбі вона живе у тіні чоловіка, пише сценарії для "Вечірнього кварталу", інтерв'ю дає вкрай рідко. Після перемоги чоловіка Олена дала лише одне розлоге інтерв'ю. Розповіла, що стиль та поведінку змінювати не збирається, наслідувати нікого не буде та хоче надалі залишатися осторонь. Благодійність, яка є головним обов'язком першої леді, Зеленська вважає великою відповідальністю. А ще вона боїться політики, але сподівається, що та не змінить чоловіка і він так само кохатиме її, як і тепер, та знаходитиме час на двох їхній дітей.

У мережі обговорюють світлину, на якій чинний президент України Петро Порошенко дивиться на дружину Марину. Дописувачі помітили, що знімок виглядає досить неоднозначно.

Зараз ви читаєте новину «Якими були дружини українських президентів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі