вівторок, 05 вересня 2006 10:46

Акціонери ЮКОСа вимагають від Росії більше 50 млрд доларів

Основний акціонер ЮКОСа - компанія GML, колишня Group Menatep, подає проти Росії позов на суму в більш ніж $50 млрд. На думку акціонерів, протиправні дії Росії завдали їм значних збитків. У позові мовиться, що РФ застосувала відносно компанії дискримінаційний режим. Позов поданий у Комісію ООН по праву міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ) на підставі статті Енергетичної хартії, згідно якої інвестор може звернутися до міжнародного суду з вимогою відшкодування збитків, якщо протягом 3 місяців після повідомлення про вимогу між сторонами не було досягнуто мирову угоду. Росія Енергетичну хартію підписала, але не ратифікувала.

Раніше передбачалося, що сума вимог не перевищить $30 млрд, проте, як повідомляє британська газета The Times, претензії акціонерів ЮКОСа збільшаться до $50 млрд. Це пов"язано з тим, що первинна сума розраховувалася, коли нафта коштувала $30 за баррель. Зараз світові нафтові ціни тримаються в районі $70.

Глава GML Тім Осборн говорить: "Ми зараз продали б ЮКОС за вищою ціною, тому, коли наші фахівці закінчать обробку цифр, я думаю, остаточна сума буде ближча до $50 млрд".

За словами Осборна, акціонери намагалися улагодити справу з Росією, проте на всі запити відповіді отримано не було, тому компанія вирішила відмовитися від спроб отримати компенсацію від Російського уряду. Принаймні, до наступних президентських виборів, після яких президент Путін повинен буде залишити свою посаду.

Втім, Осборн не сподівається на те, що навіть у разі позитивного рішення ЮНСІТРАЛ збитки будуть відшкодовані.

- Наступне серйозне питання стосується юрисдикції, оскільки російська сторона стверджує, що рішення суду (мається на увазі комісія ЮНСІТРАЛ, де розглядатиметься справа - ред.) не мають для неї юридичної сили, - говорить Осборн.

- Це явно не відповідає дійсності, і, якщо ми минемо цей етап справи, ми вважаємо, що по суті нашої претензії ми виграємо, - додав він.

Раніше позов з вимогою стягнути з РФ збиток на суму в $28,3 млрд був поданий дочірніми компаніями Group Menatep Limited - Hulley Enterprises, зареєстрованою на Кіпрі, і Yukos Universal Limited, зареєстрованою на острові Мен, які володіють сумарно 51% ЮКОСа. Загальна сума претензій до Росії з урахуванням позову пенсійного фонду ЮКОСа Veteran Petroleum складала $33,1 млрд, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Акціонери ЮКОСа вимагають від Росії більше 50 млрд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі