четвер, 25 квітня 2024 20:00

Як відучити підлітків дивитися російські серіали

Як відучити підлітків дивитися російські серіали
Медіаграмотність має бути інтегрована в освітні предмети у школах. ФОТО: filter.mkip.gov.ua

Діти та підлітки можуть несвідомо споживати російський контент. Аби це виправити - необхідно інтегрувати медіа грамотність у навчальні предмети, залучати до просвітницької роботи учителів та батьків.

Розважальний російський контент небезпечний, адже у нього приховані пропагандистські наративи, заявила Gazeta.ua менеджерка з розбудови потенціалу проєкту "Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність в освіті" IREX Олена Тараненко.

"Наш проект працює з інтеграцією медіаграмотності у навчальні предмети. Дуже багато працюємо з пропагандою (мається на увазі російською. – Gazeta.ua), особливо на уроках історії, української мови, літератури. Це – з одного боку. З іншого боку – про це потрібно напряму говорити і вчителю. Ми даємо такі настанови і матеріали педагогам, щоб вони могли фахово вести цю розмову (з учнями. – Gazeta.ua). Наприклад, на позакласних годинах", - розповіла Тараненко.

Учні можуть ставити різні питання стосовно російського контенту у класах та під час уроків. Задача – озброїти вчителя вмінням показати, як це працює, додала Тараненко.

"Щоб він (педагог. – Gazeta.ua) показав інструмент, який змусить підлітка замислитися: "Що я роблю? Я ж не просто так споживаю російський контент, серіали". Учні мають все побачити - щоб усе переосмислити і відмовитися або продовжити свідомо споживати. Це підлітки мають усвідомити самі", - додала експертка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держава регулюватиме роботу соцмереж: Юрчишин розповів, як саме

До просвітницького процесу мають бути залучені й батьки.

"Інструменти роботи з батьками – широкі інформаційні кампанії, бо не можемо працювати із ними напряму. А з іншого боку ми даємо багато інструментів учителям. Вчитель – поєднальна ланка і він має все це координувати", - сказала Тараненко.

Забороняти розважальні соцмережі вона вважає неефективним кроком. Краще усе пояснювати і роз'яснювати, вважає Тараненко.

Група молодих чоловіків з Києва готувала серію злочинів. Вони потрапили під вплив російського серіалу "Слово пацана", передає Національна поліція.

"Наслідуючи приклад з російського серіалу, порушники організували та скоїли напад на 16-річного хлопця", - йдеться у повідомленні.

Зараз ви читаєте новину «Як відучити підлітків дивитися російські серіали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі