четвер, 25 квітня 2019 08:11

Як святкують Чистий четвер - звичаї та заборони

Сьогодні святкують один із найважливіших днів Страсного тижня - Чистий четвер. У давні часи цього дня купалися, прибирали житло, тим самим позбавляючись від гріхів і негативної енергії.

Про цей день розповідає біблійна історія. За 3 дні до смерті Христос скликав своїх учнів на так звану Таємну вечерю. Сказав апостолам, що скоро хтось із них зрадить свого вчителя. Христос передбачив зраду Іуди Іскаріота. Той у ніч на п'ятницю продав Ісуса за 30 срібних монет.

Автор: Всвіті
  За три дні до своєї смерті Христос скликав своїх учнів на так звану Таємну вечерю. Сказав своїм апостолам, що скоро хтось із них зрадить свого вчителя
За три дні до своєї смерті Христос скликав своїх учнів на так звану Таємну вечерю. Сказав своїм апостолам, що скоро хтось із них зрадить свого вчителя

Чистий четвер є перехідним святом, яке не має певної дати в календарі. Пов'язаний зі святкуванням Великодня.

Увечері в церкві відправляють "Страсті". Колись люди намагалися зберігати урочистий спокій і додержуватися тиші - ні сміху, ні співів, навіть голосних розмов на вулицях у час, коли в церкві читали Євангеліє, чути не було. Стоячи в церкві під час служби, не можна куняти. Вірили, що нечиста сила занесе в пекло.

Звичаї та обряди

Купання. "Якщо хочеш весь рік бути здоровим, неодмінно викупайся до сходу сонця", - говорили стародавні люди. Вірили, що вода зранку цього дня має цілющі якості. Тіло людини очищається від негативів та хвороб.

Автор: apostrophe.ua
  Щоб зняти порчу з себе або члена сім'ї, вранці в Чистий четвер помийте обличчя, примовляючи: "Змиваю все, що напустили, тіло і душа більше не мається, все Чистим четвергом забирається"
Щоб зняти порчу з себе або члена сім'ї, вранці в Чистий четвер помийте обличчя, примовляючи: "Змиваю все, що напустили, тіло і душа більше не мається, все Чистим четвергом забирається"

Існує повір'я, що в Чистий четвер до схід сонця ворон носить із гнізда своїх дітей купати в річці. Хто скупається раніше за воронячих дітей, той буде здоровий протягом року. Тому хворі люди купалися вночі. Набирали зі свого купелю відро, виливали на перехресті, щоб там усе лихо зоставалося.

Причастя і сповідь. Щоб закріпити ефект очищення, після купання потрібно йти до церкви на сповідь і причастя. Причащатися можуть тільки ті, хто постився.

Прибирання. У Чистий четвер потрібно ретельно прибрати свій будинок і без жалю позбутися старих речей, які давно не використовують. Тим самим піде і негативна енергія та вроки, які накопичилися в домі.

Грошовий ритуал. Якщо перерахувати всі свої гроші тричі, упродовж наступного року їхня кількість буде збільшуватися. Ритуал потрібно проводити в різний час доби - на світанку, опівдні і після заходу сонця. Робити це потрібно таємно.

Захист. У Чистий четвер покладіть на всю ніч у посудину з водою жменю срібних прикрас, а вранці в п'ятницю умийтеся. Такий ритуал захистить від пороблення на весь наступний рік.

Четвергова сіль. Сіль, приготована цього дня, убезпечить від поганої енергії та стане помічником у починаннях. Потрібно взяти кухонну сіль, змішати із житнім борошном, покласти на розпечену сковороду і смажити, поки не з'явиться коричневий відтінок, читаючи при цьому молитву. Коли вичахне, покласти суміш у мішечок із натуральної тканини і зберігати протягом року.

Раніше господині брали грудку солі, загортали в ганчірку і клали у піч. Коли ганчірка згорить, сіль збирали. Вранці на Великдень після церкви господар клав печену сіль на хлібину, ставив на покуті під образами. Також сіль зберігали і давали худобі при шлункових недугах.

Планування дня

У Чистий четвер потрібно виконувати справи неспішно і поступово. Не можна готувати великодні паски, якщо в будинку безлад. Розплануйте свій день - спочатку душ, потім прибирання, приготування святкових страв. Усі справи потрібно робити з чистим розумом і добрими помислами.

Домашні справи потрібно закінчити в четвер. Якщо такої можливості не було, то продовжувати прибирання в інші дні Страсного тижня категорично заборонено. Інші дні потрібно витратити на молитву і роздуми про життя.

Заборони

Протягом усього Страсного тижня заборонено проводити ритуали хрещення і вінчання, залишати безлад у своєму будинку. Інакше проведете весь наступний рік у бруді і сварках.

Люди вірять, що у воді після купання накопичуються гріхи, тому краще її вилити в місце, де нічого не росте.

Братися до приготування великодніх пасок не можна, поки будинок не буде прибраний.

Автор: Шляхта не працює
  Якщо не прибрати будинок в цей день, то рік доведеться жити в бруді й сварках
Якщо не прибрати будинок в цей день, то рік доведеться жити в бруді й сварках

Починається приготування страв до Великодня у четвер, але куштувати їх не можна. Триває Великий піст.

Заборонено давати в борг, бо можна віддати щастя і здоров'я.

Не можна сваритися і лихословити. Негативна енергія повертається з подвійною силою.

Прикмети

Щоб зняти причину з себе або члена сім'ї, вранці в Чистий четвер помийте обличчя, примовляючи: "Змиваю все, що напустили, тіло і душа більше не мається, все Чистим четвергом забирається".

Якщо дівчина скоріше хоче вийти заміж, то потрібно умити обличчя, повторюючи такі слова: "Як для всіх гарний Четвер, так і я для всіх буду прекрасною".

Аби дізнатися про своє майбутнє, вранці насамперед потрібно виглянути у вікно - якщо побачили собаку або дорослого чоловіка, то це на щастя і добробут, а якщо стару жінку - чекати біди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страсний тиждень: як правильно провести останні дні посту

Якщо в Чистий четвер буде погода сонячна, то сім'ю чекатиме тільки мир і добробут весь наступний рік. Також хороша погода віщує теплу і м'яку весну. Якщо дощить - весна буде вітряною та пізньою.

Невід'ємний атрибут великого церковного свята Великодня - паска, яку традиційно починають випікати у Чистий четвер.

Дивіться ТОП-5 рецептів великодньої страви, якою зможете здивувати гостей у Світле Воскресіння Господнє, пишуть УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Як святкують Чистий четвер - звичаї та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають