середа, 24 квітня 2019 09:41

5 рецептів смачних пасок до Великодня
5

Найпопулярніший рецепт - традиційна паска
Фото: З відкритих джерел
Це - простий рецепт сирного паски без випічки
Для приготовления такого кулича не потребуется много усилий
Паску можна спекти й у мультиварці
Панеттоне - надзвичайно смачна італійський паска

Невід'ємний атрибут великого церковного свята Великодня — паска, яку традиційно починають випікати у Чистий четвер.

Дивіться ТОП-5 рецептів великодньої страви, якою зможете здивувати гостей у Світле Воскресіння Господнє, пишуть УНІАН.

Традиційна "бабусина" паска

Що знадобиться для приготування:

- 0,5-0,6 кг борошна;
- 1,5 склянки молока;
- 2 склянки цукру;
- 6 яєць;
- 300 г масла;
- 50 г сухих дріжджів;
- 0,5 ч. л. солі;
- півпакетика ваніліну;
- 200-300 г родзинок.

Молоко повинно бути теплим, у ньому розчиняємо дріжджі, а потім додаємо 0,5 кг борошна. Гарненько розмішуємо, накриваємо. Коли опара добре підніметься, додаємо сіль і жовтки, трішки жовтків залишаємо для змащування. Потім додаємо цукор, ванілін і масло. Все добре перемішуємо. Білки 6 яєць збиваємо в піну і додаємо в опару. Потім – борошно – 0,5 кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Страсний тиждень: як правильно провести останні дні посту

Опару накриваємо і залишаємо в теплому місці. Коли вона підніметься приблизно вдвічі, додаємо родзинки. Змащуємо форми для випічки (зазвичай кладуть на дно пергамент), заповнюємо їх тістом наполовину. Ставимо форму в тепло і накриваємо рушником. Коли тісто підійде, змащуємо верх збитим жовтком. Розігріваємо духовку до 160 градусів і ставимо туди форми на 1 год.

Готуємо глазур для паски: беремо охолоджені яєчні білки та збиваємо до появи густої піни. Після цього поступово додаємо цукрову пудру. Вимішуємо до повного розчинення пудру. Глазур наносимо на паски одразу після приготування, бо вона дуже швидко застигає. На невелику порцію пасок пропорція – один яєчний білок, 250 г цукрової пудри.

Автор: З відкритих джерел
  Найпопулярніший рецепт - традиційна паска
Найпопулярніший рецепт - традиційна паска

Сирна паска

Для приготування потрібно:

- 1 кг сиру;
- 400 г масла;
- 6 шт. жовтків;
- 2 склянки цукру;
- ванілін;
- лимонна цедра – за смаком.

Цей вид паски дуже простий у приготуванні. Спочатку ретельно перетираємо сир через сито, потім розтираємо масло, цукор і жовтки. Цю масу додаємо до сиру, добре перемішуємо. Додаємо ванілін і лимонну цедру за смаком. До речі, можна додати родзинки. Застеляємо форму для паски складеною у кілька шарів марлею, щоб краї звисали з форми. Отриману масу покласти у форму, потім накриваємо марлею і ставимо під прес в холодне місце на ніч або ж на 8 год.

Виймаємо паску, знімаємо марлю, перевертаємо на тарілку. Верх отриманої сирної паски можна прикрасити цукатами, горіхами або глазур'ю.

Автор: З відкритих джерел
  Це - простий рецепт сирного паски без випічки
Це - простий рецепт сирного паски без випічки

"Ледача" паска

Що знадобиться для приготування:
- 4 склянки борошна;
- 50 г дріжджів;
-1 склянка теплого молока;
- 3 яйця;
- 100 г масла;
- 1 склянка цукру;
- щіпка солі.

У теплому молоці розвести дріжджі, вводимо 3 яйця, вливаємо розтоплене масло. Потім додаємо цукор, сіль, борошно поступово. Гарненько вимішуємо. Тісто розкладаємо у змащені маслом форми, залишаємо підходити на 3-4 год. Випікаємо 40-45 хв. Для глазурі беремо склянку цукру, розтираємо з одним яєчним білком і 3 ст. л. лимонного соку доти, поки суміш не загусне. Змащуємо глазур'ю паску і трохи підсушуємо її у духовці.

Автор: З відкритих джерел
  Для приготовления такого кулича не потребуется много усилий
Для приготовления такого кулича не потребуется много усилий

Паска в мультиварці

Що знадобиться для приготування:

- 0,5 кг борошна;
- пачка сухих дріжджів;
- щіпка солі;
- 100 мл молока;
- 2/3 склянки цукру;
- 150 г вершкового масла;
- олія;
- 4 яйця;
- 150 г родзинок;
- ванільний цукор.

У підігрітому молоці розводимо дріжджі, додаємо 2 ложки цукру і 3 ст. л. борошна, добре розмішуємо. Потім до білої піни збиваємо 4 яєчних білки з половиною цукру і дрібкою солі. В іншому посуді збиваємо жовтки з другою половиною цукру. Додаємо дріжджову опару в жовтки, поступово вводимо білки, додаємо ванілін. Борошно акуратно поступово всипаємо, замішуємо м'яке тісто, додавши м'яке вершкове масло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справжні канікули: скільки вихідних дадуть на Великдень і День праці

Потім тісто кладемо в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце на 2-2,5 год. Коли воно підійде, викладаємо його, додаємо розпарені родзинки й гарненько вимішуємо. Змащуємо чашу мультиварки маслом, у неї кладемо тісто (має займати не більше 0,5 місткості чаші, в ідеалі - 1/3).

Включаємо режим підігрів на 30 хв., потім залишаємо на стільки ж, не відкриваючи кришку. Коли паска "підійде", увімкніть режим "Випічка" на 1,5 год. Готову паску прикрашаємо глазур'ю.

Автор: З відкритих джерел
  Паску можна спекти й у мультиварці
Паску можна спекти й у мультиварці

Італійська паска Панеттоне

Для опари:
- 1 ст. л. борошна;
- 120 мл теплого молока;
- 15 г свіжих дріжджів;
- 1 ст. л. цукру.

Для тіста:
- 3 склянки борошна;
- 100 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 2 жовтки;
- 1 жовток + 1 ст. л. молока;
- 1/3 склянки цукру;
- 0,5 ч. л. солі;
- 1 склянка родзинок і цукатів; - цукрова пудра.

Для опари в теплому молоці розчиніть дріжджі, потім додайте 1 ст. л. цукру, борошно і перемішайте. Накрийте плівкою або рушником і залиште в теплому місці на півгодини. Для приготування тіста просійте борошно, додайте сіль. Потім цукор розітріть з маслом, додайте яйця, жовтки й опару, борошно додавати поступово.

Починаємо вимішувати тісто – 15 хв. Форму змащуємо маслом, кладемо туди тісто й ставимо у тепле місце на 2-3 год. Коли тісто підійде, додати в нього родзинки, цукати, можна, до речі, й горіхи, і знову злегка вимісити. Змащуємо маслом дно форми для випічки, кладемо пергаментний папір, кладемо тісто, накриваємо, залишаємо на 1 год.

Автор: З відкритих джерел
  Панеттоне - надзвичайно смачна італійський паска
Панеттоне - надзвичайно смачна італійський паска

Розігріваємо духовку до 190°. Змащуємо верх італійської паски жовтком, змішаним із молоком. Випікаємо 15 хв., потім ще півгодини за температури 165°. Остудіть італійську паску, присипте цукровою пудрою. Все – можна пригощати гостей!

Цьогоріч Великдень українці відзначатимуть 28 квітня. Дехто вже активно почав готуватися до свята. Купують м'ясні та молочні продукти, яйця. Шукають форми для пасок, фарбники для крашанок. Gazeta.ua з 28 березня відстежувала, як змінювалися ціни на популярні продукти до свята в супермаркетах Києва.

Зараз ви читаєте новину «5 рецептів смачних пасок до Великодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі