четвер, 24 травня 2007 13:02

Аборигени Чагоса відсудили право на батьківщину

Корінні жителі архіпелагу Чагос в Індійському океані, які близько сорока років тому були виселені з островів, можуть незабаром повернутися на батьківщину.

Апеляційний суд Лондона визнав британський уряд винним в зловживанні владою і перешкоді поверненню острів"ян.

З 1967 по 1971 роки від тисячі до двох тисяч жителів Чагоса було виселено з архіпелагу, оскільки Великобританія передавала найбільший острів Дієго-Гарсія в оренду США під будівництво військово-повітряної бази.

Острів"яни, а це нащадки африканських та індійських робочих з французьких колоній (Франція володіла архіпелагом до 1814 року), були переселені на Маврикій, який отримав незалежність від Великобританії в 1965 році. Причому переїзд жителів Чагоса супроводжувався або залякуваннями, або обманом - їм говорили, що вони виїдуть з острова лише на короткий час.

У 2000 році Верховний суд Лондона визнав, що острів"яни були вигнані з території архіпелагу незаконно і утримувалися на Маврикії насильно. Британський уряд погодився з рішенням суду, проте на насправді жителям Чагоса дозволили повернутися тільки на "зовнішні острови", а Дієго-Гарсія був як і раніше закритий. Крім того, в 2003 році острів"яни програли судовий процес про виплату їм компенсацій за незаконне переселення.

У вердикті Апеляційного суду Лондона відмічено, що "спільності людей важливо відчувати не тільки єдність один з одним, але і приналежність до певного місця". Разом з тим, за словами представників переселенців, в даний час зі всіх колись виселених на Маврикій жителів Чагоса живими залишилося близько половини, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Аборигени Чагоса відсудили право на батьківщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі