середа, 26 жовтня 2016 17:27

9 високопосадовців врятували від люстрації укази Порошенка

9 високопосадовців врятували від люстрації укази Порошенка

9 високопосадовців врятували від люстрації укази президента Петра Порошенка. 98% чиновників, які обіймали керівні посади за попередньої влади і підпадали під закон про люстрацію, звільнені. 934 особам закритий доступ до державних посад до 2024 року. Про це заявила Тетяна Козаченко - директор департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції.

"Є 9 указів президента щодо повернення. Вони стосуються вищого офіцерського складу для забезпечення обороноздатності країни. Тільки один випадок ми вважаємо штучним, коли Терещуку (екс-начальник київської міліції генерал-майор Олександр Терещук. - Gazeta.ua.) надали право і звільнили його від люстрації, бо він не мав найвищого офіцерського звання. Його штучно швидко перевели до Національної гвардії, щоб до нього не застосовувати заборону. І після цього Терещука знову повернули в органи МВС", - сказала Козаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підрахували народних депутатів, які підпадають під люстрацію

"Лідерами в опорі очищенню залишаються органи фіскальної служби, податкові органи", — сказала Козаченко.

За її словами, в цих органах найбільша кількість посад, які підлягають люстрації, тому і показники найвищі — 258 осіб, які обіймали найвищі державні посади в податкових і митних органах. При цьому 42 вищі посадові особи ДФС досі залишаються на своїх місцях.

У січні Верховна Рада проголосувала за зміни до закону про люстрацію, які передбачають одноосібне право президента скасовувати люстрацію щодо високопосадовців серед військових і силовиків.

Козаченко зазначила, що люстрація не торкнулася органів судової влади.

"Протягом року за законом про очищення влади люструвати тільки одну особу з судової влади - екс-главу Вищого господарського суду Віктора Татькова", — сказала вона.

Зараз принципово важливо закріпити результати закону про очищення влади, аби люстровані не повернулися на свої посади за допомогою корупційних схем, каже Козаченко.

Люстрація - це заборона чиновникам високого рангу, які скомпрометували себе, упродовж певного часу або пожиттєво працювати на державній службі в Україні.

Закон "Про очищення влади" народні депутати прийняли у вересні 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «9 високопосадовців врятували від люстрації укази Порошенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі