вівторок, 20 травня 2014 18:13

2-й Міжнародний конкурс "Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни" розпочинає прийом робіт кримськотатарською мовою

2-й Міжнародний конкурс "Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни" розпочинає прийом робіт кримськотатарською мовою

2-й Міжнародний конкурс "Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни" запускає кримськотатарську версію сайту та оголошує початок прийому робіт кримськотатарською мовою.

"Протягом останніх місяців, після анексії РФ території Криму, кримськотатарський народ знаходиться у стані постійного політичного та ідеологічного тиску, перш за все, за свою проукраїнську позицію. Лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву було відмовлено у праві в'їзду до території Криму, встановлення українського прапору над Меджлісом було розцінено як провокацію. 16-го травня самопроголошений Голова Республіки Крим заборонив Кримськотатарському народові проводити мітинг та ходу присвячену Дню пам'яті жертв депортації з Криму. Вочевидь, що нова "влада" Кримської Республіки налаштована на ескалацію конфлікту і в такій ситуації кримськотатарський народ потребує підтримки" – зазначають організатори конкурсу. "Прийнято рішення підтримати кримськотатарський народ у реалізації конституційного права на свободу слова, що є фундаментальним правом людини та громадянина у будь-якому демократичному суспільстві та яке закріплене в основоположних міжнародних нормативних актах, ратифікованих Україною. Метою включення кримськотатарської мови в регламент конкурсу є не тільки символічний жест підтримки, але й створення платформи для широкої суспільної дискусії.

Роботы на конкурс приймаються до 5 червня 2014 року. Тема конкурсу в цьому році: "Борітеся – поборете!".

Ідея створення конкурсу виникла на зустрічі активістів та журналістів руху "Стоп цензурі!" у червні 2010 року. В 2011 році відбувся 1-й Міжнародний конкурс "Стоп цензурі!", на який було подано 247 постерів, 310 слоганів, 188 віршів та 69 ессеїв. Сайт конкурсу відвідало близько 46 тисяч користувачів з 83 країн світу.

В 2014 році активістами громадської організації "Центр UA" було прийнято рішення проводити конкурс щороку.
Роботи на конкурс приймаються в п'ятьох категоріях: зображення, слоган, вірш, есе, інші формати. Роботи приймаються чотирма мовами: українською, російською, кримськотатарською, англійською.
Участь може взяти кожен охочий, незалежно від віку, освіти і громадянства. До організації конкурсу не має відношення жодна політична сила. Конкурс є інструментом самоорганізації громадянського суспільства. Його мета – створення платформи для дискусії навколо проблем утискання свободи слова, політичної цензури, цензурування творів мистецтва в контексті збереження прав людини.
Географія конкурсу необмежена, оскільки захист свободи слова є актуальним не лише в Україні, а й в інших країнах молодих демократій.

Інтернет майданчик конкурсу: http://www.stop-censorship.net/,
Сторінка на Facebook
Контакти: [email protected], 0 50 494 58 30

Зараз ви читаєте новину «2-й Міжнародний конкурс "Стоп Цензурі! Громадяни за вільні країни" розпочинає прийом робіт кримськотатарською мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі