пʼятниця, 01 грудня 2017 12:45

2200 українців тримають за ґратами у Росії

2200 українців тримають за ґратами у Росії
На території Росії ув'язнені понад 2200 українців. Фото: znaj.ua

На території Росії з різним процесуальним статусом ув'язнені понад 2200 українців.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська, пише "Радіо "Свобода".

"Це різні громадяни, і ті, які засуджені або переслідуються у зв'язку зі скоєнням просто кримінального злочину, ті, які стали жертвами торгівлі людьми, але були засуджені, як ті, що вчинили кримінальний злочин, і ті, які засуджені за кримінальний злочин, але ми їх розглядаємо, як політичних".

За словами Лутковської, звільнити політичних в'язнів можна шляхом переговорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українського журналіста Сущенка погіршується стан здоров'я

Також повідомила, що продовжує переговори з російським омбудсменом Тетяною Москальковою з приводу можливості провести взаємні відвідини – утримуваних в Росії українських в'язнів, і відвідин російських – на території України. Зазвичай, як повідомила омбудсмен, контакти з російською колегою відбуваються у заочній формі, або безпосередньо на міжнародних зустрічах.

Після анексії українського Криму у виправних закладах на території півострова продовжують перебувати громадяни України, засуджені українськими судами ще до анексії. Крім того, російська влада окупованого Криму затримала й судить низку громадян України, яких українська влада й правозахисники називають політв'язнями. В Росії також перебувають ті, кого затримали при в'їзді, інкримінуючи переважно статті про шпигунство.

Двох українських прикордонників арештувала Федеральна служба безпеки РФ 3 жовтня. Українці охороняли кордон на Сумщині. Вирушили на традиційну консультативну зустріч із російськими колегами і не повернулися. Прикордонників затримали, бо вони порушили кордон, заявили в Росії.

Зараз ви читаєте новину «2200 українців тримають за ґратами у Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі