вівторок, 23 листопада 2010 13:42

На Черкащині масово вакцинують лисиць

На Черкащині масово вакцинують лисиць

У чотирьох районах Черкаської області провели вакцинацію лисиць від сказу.

Таке щеплення проводили два роки тому. Цього разу вакцинували лисиць на лівому березі Дніпра в Драбівському, Чорнобаївському, Золотоніському та частково в Канівському районах. Гроші на близько 50 тис доз виділила держава.

"Ми провели моніторинг, чи спокусилися лисиці на розкидані приманки з вакциною. Тварини не відмовилися від запропонованого щеплення. 89% розкладених для контролю приманок тварини з'їли", – розповів Віктор Маламуж, заступник начальника Головного управління ветеринарної медицини в Черкаській області.

Через певний термін ветеринари будуть визначати, чи з'явився у лисиць імунітет проти сказу. Для цього проведуть контрольний відстріл. Для лабораторних досліджень використають кров тварин. Попередня вакцинація дала відчутний результат, бо сказ на Черкащині "притих".

"Хоча загалом ця проблема є досить серйозною, оскільки лисиці тепер не рідко з'являються у населених пунктах. Вірус сказу змушує їх кусати домашніх собак та котів. Не так давно в селі Дубіївка Черкаського району скажена лисиця напала на вівчарку. І хоча собака задушила лисицю, згодом загинула від сказу. Великою проблемою є те, що на оголошене щеплення домашніх тварин в населених пунктах ведуть лише корів, а на котів та собак не зважають. То ж доводиться ходити по дворах і проводити вакцинацію. Але якщо собаку можна застати біля будки, то кота спробуй знайти. Правда, в тих селах, у яких траплялися випадки зараження домашніх тварин на сказ, до вакцинації ставляться значно серйозніше", - зазначив Маламуж.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині масово вакцинують лисиць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі