середа, 09 квітня 2008 13:03

Нобелівський лауреат із Бангладеш допомагає українським біднякам

Бідні люди також можуть бути успішними, якщо їх підтримати. Це доводить нобелівський лауреат Муххамед Юнус. Бангладешець відомий тим, що його банк видає мікрокредити біднякам на власну справу. Таким чином банкір допоміг мільйонам своїх земляків заробляти на життя. Він доводить, що навіть великий бізнес може стати соціально відповідальним. Свій досвід Муххамед Юнус з радістю передає й українцям.

Усміхнений і простий – пан у простому національному одязі з Бангладеш буквально за один день зворушив своїми ідеями українських банкірів та бізнесменів. Тридцять років тому Мухаммед Юнус позичив 27 доларів бідній жінці на свою справу. Перший мікрокредит поклав початок великому комерційно успішному банку, який позичає без будь-яких гарантій і відтак допоміг стати на ноги мільйонам бідняків. За це Мухаммед Юнус отримав Нобелівську премію і пропонує заможним людям нові ідеї подолання бідності.

Мухаммед Юнус, лауреат Нобелівської премії миру 2006 року: "Я пропоную створити іншу концепцію бізнесу – бізнесу, який би приносив добро людям. Без намірів отримати якісь гроші. Це буде компанія без втрат, без дивідендів із соціальними цілями. І такий бізнес вирішуватиме проблеми бідності, охорони здоров"я".

Вже нині банк Мухаммеда Юнуса спільно із великим корпораціями різних країн випускає доступні товари спеціально для незаможних людей. Таким досвідом він ділився із гостями та слухачами Київської школи економіки, заснованої Віктором Пінчуком, фонд якого вже кілька років втілює доброчинні соціальні проекти. Тож досвід Мухаммеда Юнуса – переоцінити важко.

Віктор Пінчук, засновник Київської школи економіки: "Бідність загалом загрожує цивілізації. Тому він говорить - це головна проблема, з якою потрібно боротися. Мені ці думки дуже близькі. Я упевнений, що багато питань можуть вирішуватися за допомогою його методів і на Україні. В усякому разі у мене такі плани є".

Однієї доброчинності замало, для подолання бідності потрібна системна допомога. Успішний досвід, поширений у понад ста країнах, тепер знаходить своїх прихильників і в Україні, повідомляє ICTV.

Зараз ви читаєте новину « Нобелівський лауреат із Бангладеш допомагає українським біднякам ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі