середа, 06 березня 2024 22:51

Спецтема: Війна Росії проти України

Завод нардепа від "Слуги народу" причетний до торгівлі з РФ і окупованим Кримом під час війни - "Схеми"

Завод нардепа від "Слуги народу" причетний до торгівлі з РФ і окупованим Кримом під час війни - "Схеми"
Нардеп від "Слуги народу" Олександр Куницький причетний до торгівлі з РФ і окупованим Кримом. Фото: instagram.com/zp_offline

У тимчасово окупованому Криму функціонують зарядні станції для електрокарів харківського заводу Autoenterprise, що пов'язаний з народним депутатом від політпартії "Слуга народу" Олександром Куницьким.

Сам він стверджує, що "до продажів не мав відношення". Про це йдеться у розслідуванні проєкту "Схеми".

Autoenterprise є українським виробником зарядних станцій для електроавтомобілів. У листопаді 2022-го російські окупанти вдарили у завод Autoenterprise ракетою С-300. Тоді було поранено шестеро людей, а вибух пошкодив виробничі потужності.

Як кажуть журналісти, бізнес, виявляється, тісно пов'язаний з нардепом Куницьким, який до обрання у парламент обіймав керівні посади в Autoenterprise, а після - зробив власника підприємства, бізнесмена з Харкова Дмитра Ніконова помічником.

Примітно те, що офіційно завод не заперечував, що торгував з РФ до 2022-го, адже це не заборонялося законодавством, що не відкидає постачання до Криму.

"Схеми" з'ясували, що харківська компанія "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise поставляла електростанції як приватним компаніям з РФ, так і держструктурі - холдингу "Россети" - мінімум з 2016-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слугу народу" випустили в Ізраїль, а опинився він у Флориді - "Схеми"

З 2021 року в Криму запрацювала та розширилась мережа електрозарядних станцій під брендом DriveEnergy. На них написано "зроблено в Україні". Журналісти припускають, що обладнання було вироблене на заводі Autoenterprise.

Директор харківського підприємства, депутат Харківської міськради Аліна Мустафаєва повідомила, що їм невідомо, як станції потрапили в Крим. Проте журналісти підозрюють, що це неправда.

Мустафаєва сама в інтерв'ю казала, що компанія відстежує усі станції в онлайн. Також два джерела кажуть, які тоді працювали на харківській компанії, що вона сама домоглася того, щоб прибрати у контрактах з росіянами згадку про Крим, залишивши просто "Південний округ РФ".

Куницький у коментарі журналістам заявив, що йому "невідомо" про продаж продукції в РФ з 2016 року. Вважає, що "зараз це неприпустимо". Раніше народний депутат визнав, що до повномасштабної війни не бачив у Росії ворога.

"Схеми" документально відстежили увесь шлях та обставини, за якими зарядні станції українського виробництва потрапили з Харкова на окупований півострів, та наводять докази, які ставлять під сумнів твердження керівництва Autoenterprise, що їм не було відомо кінцеве місце призначення їхньої продукції.

Після анексії Росією Криму українські закони лише деякий період дозволяли торгувати з Кримом і лише між українськими компаніями. І тільки напряму через українські пункти пропуску. Але не через Росію.

Що ж до європейських санкцій, то від 2014 року існувала пряма заборона постачати для Криму певні категорії товарів. Участь в розвитку транспортної інфраструктури окупованого півострова - серед забороненої діяльності.

87-річна теща народного депутата від забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя" Олександра Качного у 2022 році подарувала доньці 6,5 млн грн, але не змогла згадати яким бізнесом займалася її родина.

А народний депутат від партії "Слуга народу", який є членом групи "Партія "За майбутнє" Богдан Торохтій і його дружина Аліна Левченко у декларації за 2022-й рік внесли автомобіль Mercedes-Benz G 400 2020-го року виробництва. Зазначена вартість позашляховика - 10 тис. грн. За декілька тижнів до купівлі, автомобіль продавали за $153 тис. Про це розповіли журналісти Bihus.info.

Зараз ви читаєте новину «Завод нардепа від "Слуги народу" причетний до торгівлі з РФ і окупованим Кримом під час війни - "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі