пʼятниця, 10 травня 2019 14:36

Українська сторона в трибуналі ООН просить зобов'язати Росію звільнити полонених моряків

Українська сторона в трибуналі ООН просить зобов'язати Росію звільнити полонених моряків
Зеркаль повідомила, що Росія проігнорувала запити України задля вирішення спору дипломатичними засобами. Фото:images.unian.net

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль закликала зобов'язати Росію звільнити українських військовополонених моряків і судна.

Про це заявила у Гамбурзі під час усних слухань у справі щодо імунітетів 3 українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, незаконно захоплених РФ 25 листопада 2018-го, пише "Уніан".

Зазначила, що спір між Україною та Російською Федерацією стосується незаконного захоплення та затримання з боку РФ українських військових кораблів "Бердянськ" та "Нікополь", буксира "Яни Капу", а також 24 членів їхніх екіпажів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трибунал ООН: юрист розповів про наміри Росії

"Росія порушила основний принцип імунітету військових кораблів, гарантований Конвенцією ООН із морського права", - наголосила Зеркаль.

Україна ініціювала арбітражне провадження відповідно до додатку VII зазначеної конвенції задля отримання правового захисту від порушень.

"Сьогодні ми стоїмо перед Трибуналом із проханням використати ваше право відповідно до частини 5 статті 290 конвенції та застосувати тимчасові заходи з огляду на невідкладний характер ситуації", - підкреслила Зеркаль.

"Цих військовослужбовців переслідують за вчинення кримінального правопорушення – незаконний перетин державного кордону Російської Федерації. Щодо них проводять заходи досудового розслідування. Їхнє затримання двічі було продовжено російськими судами. Вдруге це було лише 3 тижні тому, за 2 дні після того, як Україна подала на розгляд Трибуналу запит про застосування тимчасових заходів. Це лише додатковий приклад послідовної неповаги Росії до міжнародного права", - наголосила заступник міністра.

Зеркаль повідомила, що Росія проігнорувала запити України задля вирішення спору дипломатичними засобами.

"Поведінка Росії є грубим порушенням Конвенції та міжнародного звичаєвого права. Хочу наголосити, Крим є невід'ємною частиною України, а води, в яких було затримано судна, є територіальними водами України або винятковою економічною зоною України. Дії Росії у всякому разі порушували б Конвенцію, навіть якщо Росія затримала б українські військові кораблі в своїх територіальних водах або винятковій морській економічній зоні. Імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом суверена у міжнародній системі. Військові кораблі та їхній персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів", - нагадала дипломат.

Вона додала, що кожен наступний день утримання Росією моряків, кожна нова слідча дія чи допит щодо них, будь-яке судове засідання "лише загострюють спір між сторонами".

"Трибунал раніше відзначив, що військовий корабель - це вираження суверенітету його держави. І він визнав, що кожен день затримання військового корабля призводить до матеріальної та непоправної шкоди правовим та практичним інтересам держави прапора", - сказала Зеркаль.

"Що ж до членів екіпажів, то Трибунал неодноразово наголошував, що "принципи гуманності повинні застосовуватися в морському праві, як вони застосовуються в інших галузях міжнародного права". Такі принципи вимагають негайного припинення відділення 24 членів екіпажів військових кораблів України від їхніх сімей та їхніх домівок", - додала заступник міністра.

Також вона заявила, що "шкода, завдана Україні, її військово-морським суднам та членам їхніх екіпажів, є серйозною та зростає з кожним днем". За її словами, ситуація є "надзвичайно невідкладною".

"Тому Україна просить Трибунал застосувати тимчасові заходи, які вимагають, щоб Росія негайно звільнила військово-морські кораблі України та членів їхніх екіпажів та повернула їх до України", - підсумувала Зеркаль.

У Гамбурзі, Німеччина, почалися слухання Міжнародного трибуналу з морського права за позовом України проти РФ у справі про незаконне затримання 24 моряків. Росія від участі у слуханнях відмовилася.

Зараз ви читаєте новину «Українська сторона в трибуналі ООН просить зобов'язати Росію звільнити полонених моряків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі