понеділок, 10 квітня 2023 09:08

Спецтема: Війна Росії проти України

Україна розробляє процедуру видворення росіян з Криму – Ташева

Україна розробляє процедуру видворення росіян з Криму – Ташева
Росія анексувала український Крим 2014 року. Фото: розміщено на ukrinform.ua

Громадянам Росії, які з 2014 року незаконно в'їхали в окупований Крим, доведеться його покинути.

В Україні працюють над процедурою випровадження росіян з півострова. Про це розповіла постійна представниця президента в Криму Таміла Ташева в інтерв'ю "РБК-Україна".

Ташева пояснила, що значна частина росіян в'їхала у Крим незаконно, адже не зверталась до міграційних органів.

"Ми радимо їм раніше їхати з окупованого Криму, поки у них є така можливість. Для тих, хто не послухається, в українському законодавстві є така процедура як примусове видворення. Майже всі громадяни Росії, які в'їхали в Крим за час окупації, в'їхали незаконно", – сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти у Криму готуються до контрнаступу ЗСУ: нові супутникові фото

Ташева розповіла, як випровадження росіян може мати вигляд на практиці. Зокрема, Україна не може масово видворити росіян, тому владі доведеться видати 100 – 200 тис. індивідуальних рішень.

"Згідно з нормами міжнародного права, колективне видворення є незаконним. Тобто ми маємо видати 100 або 200 тисяч індивідуальних рішень. Цим мають займатися українські міграційні органи, які відновлять свою роботу після деокупації. Розуміємо, щоб система працювала швидко, таких центрів має бути створено дуже багато", – резюмувала представниця президента.

2 квітня секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов оприлюднив 12 кроків деокупації Криму, які розробляються із залученням широкого кола фахівців та експертів.

План включає, зокрема, негайний виїзд з півострова громадян РФ, обговорення проєкту пам'ятника "русский военный корабль идёт нах*й", а також перейменування Севастополя, ймовірно, на Ахтіар.

Зараз ви читаєте новину «Україна розробляє процедуру видворення росіян з Криму – Ташева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі