пʼятниця, 28 березня 2014 16:28

Україна надто пізно вирішила забрати війська з Криму - експерт

Україна надто пізно вирішила забрати війська з Криму - експерт

Рішення виводити військових з Криму виявилося запізнілим, вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. Про це він написав у своєму блозі на Gazeta.ua.

"Останнім часом мене часто запитують, як ставлюся до того, що чимало наших військовослужбовців у Криму погодилося перейти на бік ворога.

Більша частина - офіцери і солдати-контрактники - це місцеві. Вони опинилися перед вибором. Або прийняти присягу на вірність Росії, і залишитися вдома. При цьому мати грошове утримання утричі більше, ніж зараз. Або зберегти вірність Україні. Але Київ не демонстрував ніякої позиції по військах у Криму. Він не давав цим людям відповіді на головні питання: до якого часу і навіщо тут стоять війська?

Коли РНБОУ нарешті прийняла рішення виводити військових, воно виявилося запізнілим: основна маса військовослужбовців вже зробила свій вибір. При цьому українська влада навіть тоді не відповіла на масу питань. Куди відправлять військовослужбовців, які посади їм запропонують, де житимуть їхні сім'ї? Все це і стало причиною лавини "перебіжчиків".

За інформацією військового експерта, в перших числах березня командування ВМС України приймало рішення про негайне виведення в море кораблів з Донузлава та Севастопольської бухти. Щоб їх не блокували і не захопили росіяни. Що частини військ берегової оборони були готові взяти під охорону найважливіші об'єкти на півострові. А також - посилити прикордонників і блокувати транспортні артерії в АРК.

"Але звідкись "згори" прозвучала команда - кораблі в морі не виводити, а військам поховалися по казармах і"не відповідати на провокації". У мене немає документальних підтверджень цьому. Але усних свідчень і свідків так багато, що не можу їх ігнорувати", - пише Тимчук.

Нагадаємо, за інформацією Міноборони, близько 50% особового складу українських військовослужбовців в Криму перейшли на бік російської армії.

Зараз ви читаєте новину «Україна надто пізно вирішила забрати війська з Криму - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі