понеділок, 25 березня 2024 09:03

Спецтема: Війна Росії проти України

Удар по вузлу зв'язку у Севастополі: в ISW оцінили можливості РФ у Чорному морі

Удар по вузлу зв'язку у Севастополі: в ISW оцінили можливості РФ у Чорному морі
На опублікованих у мережі відео з геолокаціями видно ракетний удар по центру зв'язку ЧФ, а на супутникових знімках, зокрема значні пошкодження будівлі. Фото: "Схеми"

Українські удари по військових об'єктах Росії у тимчасово окупованому Криму 23 березня вразили центр зв'язку, кілька кораблів та літаків ворога.

Незалежно від масштабу завданих збитків, це ще більше ускладнить здатність росіян максимізувати свої бойові можливості в західній частині Чорного моря, пише Інститут вивчення війни (ISW).

"Сили оборони України завдали ударів по центру зв'язку Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі й принаймні частково пошкодили два десантні кораблі класу "Ямал" та "Азов", а також уразили ще кілька невказаних об'єктів інфраструктури ворожого флоту. На опублікованих у мережі відео з геолокаціями видно ракетний удар по центру зв'язку ЧФ, а на супутникових знімках, зокрема значні пошкодження будівлі", - сказано в повідомленні.

Пов'язаний із Кремлем блогер заявив, що під час удару ЗСУ нібито запустили понад 40 ракет Storm Shadow та "Нептун", ракет-приманок ADM-160 і безпілотників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пошкодження критичні: у ГУР розкрили подробиці вибухової спецоперації в Криму

Унаслідок удару безпілотника по нафтобазі в окупованому селищі Гвардійське, що на північний схід від Севастополя, згоріли три цистерни з нафтопродуктами й склад.

ЧФ РФ зараз має всього п'ять десантних кораблів, лише три з яких залишаться в строю.

Раніше ISW підрахував, що удари України по об'єктах ЧФ у Криму змусили окупантів відвести деякі кораблі від своєї основної бази в Севастополі та ускладнили його здатність діяти у західній частині Чорного моря.

Інші бази ЧФ структурно поступаються базі в Севастополі. Російські сили все ще мають виконувати там деякі завдання (наприклад, перезарядження ракетних комплексів "Калібр" на кораблі та підводні човни), оскільки інші бази не мають можливостей для обігу поводження з такими ракетами.

"Останні українські удари по кораблях ЧФ, незалежно від масштабу завданих збитків, ймовірно, продовжуватимуть утримувати російські сили від передислокації кораблів до Севастополя та західної частини Чорного моря. А також ускладнювати здатність ЧФ максимізувати свої бойові можливості", - звітують аналітики.

Сили оборони України успішно уразили великі десантні кораблі російських окупантів - "Ямал" та "Азов".

Також завдали удару по центру зв'язку та декількох об'єктах інфраструктури Чорноморського флоту окупантів у Севастополі.

Після знищення великих десантних кораблів (ВДК) Чорноморського флоту Російської Федерації "Азов" та "Ямал" у Чорному морі залишилося лише сім десантних кораблів РФ.

І це включно з тими ВДК, які були перегнані з Балтійського та Північного флотів напередодні вторгнення у лютому 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Удар по вузлу зв'язку у Севастополі: в ISW оцінили можливості РФ у Чорному морі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі