субота, 25 серпня 2018 12:41

У Росії засудили Олега Сенцова та Олександра Кольченка

25 серпня 2015 року суддя Північно-Кавказького військового суду Ростова Сергій Михайлюк виніс вирок у справі кримчан 39-річного Олега Сенцова та 25-річного Олександра Кольченка. Їх визнали винними та засудили. Сенцов отримав 20 років, Кольченко – 10.

Справа "кримських диверсантів"

10 травня 2014 року співробітники ФСБ РФ затримали Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олексія Чірнія та Олександра Кольченка в Сімферополі. Їх звинуватили у підготовці теракту. Нібито готувалися у ніч на 9 травня 2014 року підірвати меморіал "Вічний вогонь" і пам'ятник Леніну в Сімферополі, а також підпалили офіси громадської організації "Русская община Крыма" та представництва партії "Единая Россия" 14 і 18 квітня 2014 року.

Спочатку тримали у Сімферопольському СІЗО. Потім етапували до слідчого ізолятора "Лефортово" у Москві. Там Олександр Кольченко отримав прізвиська "Україна" й "Терорист".

Згодом Олег Сенцов розповів, що його затримання було викраденням.

"Мене кинули в мікроавтобус, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ на Івана Франко. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам'ятники. Мене почали бити ногами, руками, кийками, лежачи і сидячи. Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Мене душили пакетами. Душили 4 рази.

Я багато разів бачив це в кіно, і не розумів, як люди на цьому ламаються. Але це дуже страшно, ваша честь. Вони погрожували зґвалтувати мене кийком, вивезти в ліс і там закопати. Години через чотири вони втомилися, і повезли мене на обшук. Тільки там я дізнався, що це - співробітники ФСБ. Вони там очікували побачити терористів і зброю, а знайшли тільки мою дитину - вона була присутня під час обшуку, про що в протоколі не йдеться", - розповів режисер на судовому засіданні.

Суд

Суд над Сенцовим і Кольченком розпочався 21 липня 2015 року. Захищали українців адвокати Дмитро Дінзе та Світлана Сидоркіна. Обвинувачення зачитав прокурор Олег Ткаченко. Режисер заявив, що не визнає себе винним, а справу вважає політичною і сфальсифікованою. Кольченко також заявив, що свою вину не визнає. Крім того, Сенцов наполягав на своєму українському громадянстві. Російська сторона вважає його громадянином Росії. Нібито набув його автоматично після анексії Росією Криму у березні 2014 року.

Автор: Фото з відкритих джерел
  Олександр Кольченко та Олег Сенцов у залі суду під час оголошення вироку
Олександр Кольченко та Олег Сенцов у залі суду під час оголошення вироку

17 серпня свідок Геннадій Афанасьєв, який в суді відмовився від обвинувальних показань у справі Сенцова, заявив про тортури . 19 серпня суд завершив розгляд справи. Прокурор вимагав 23 роки колонії суворого режиму для Сенцова, 12 — для Кольченка.

25 серпня суд засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму, визнавши винним у створенні терористичної спільноти і керівництві нею, у двох терористичних актах і приготуванні ще одного теракту, в замаху на придбання вибухових пристроїв, у незаконному зберіганні вогнепальної зброї і боєприпасів організованою групою.

Олександра Кольченка визнали винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасті у теракті і засудили до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Колонія

У листопаді Олега Сенцова етапували у виправну колонію № 8 "Білий ведмідь" у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ. Олександр Кольченко відбуває покарання у виправній колонії №6 міста Копейськ під Челябинськом, куди прибув у березні 2016 року.

Автор: Крим.Реалії
  Олексадр Кольченко у виправній колонії №6 міста Копейська,РФ
Олексадр Кольченко у виправній колонії №6 міста Копейська,РФ

Голодування

14 травня Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування . Його вимога – звільнення всіх українських політв'язнів. Зараз знаходиться у тюремній лікарні. Приймає 2 ложки білкової суміші на день. За час голодування пережив 2 кризи. Лікарі говорять, що 3 може стати для Сенцова смертельною – відмовлять внутрішні органи.

Олег Сенцов встиг написав книгу оповідань і роман. Він також працює над сценаріями, багато читає та виписує "Нову газету", номера якої отримує з затримкою в кілька тижнів.

На 60-й день голодування мати режисера Людмила Сенцова написала президенту Росії Володимиру Путіну клопотання про помилування сина. Їй відмовили – прес-секретар президента РФ Дмитро Песков послався на те, що прохання про помилування до Путіна має писати сам Олег Сенцов. Цього ж дня адвокат політв'язня Дмитро Дінзе повідомив, що Сенцов пережив 2 кризу. Після цього почав приймати білкову суміш.

На 94-й день комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі не прийняла до розгляду 2 клопотання про помилування Олега Сенцова. Звернення від матері Сенцова й архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента спочатку були написані на ім'я президента Росії. З адміністрації президента вони були спрямовані до комісії з питань помилування до відповідного округа.

Що відбувається зараз

31 травня Олександр Кольченко вирішив голодувати на підтримку засудженого українського режисера Олега Сенцова. Почав приймати їжу 7 червня після того, як кілька разів знепритомнів.

27 липня 28-річний Олександр Кольченко зустрівся з матір'ю Ларисою. Побачення тривало з 27 по 30 липня у колонії суворого режиму в російському місті Челябінськ.

"Останній раз була в нього дев'ять місяців тому, — каже Лариса Кольченко. До сина приїхала з Сімферополя. — Саша тричі писав заяви на побачення: спочатку сказали, що немає місць у готелі, потім загубили папери. Він схуд на 10 кілограмів. Привезла передачу — ялтинську цибулю, сало, родзинки, мед".

Автор: Крим.Реалії
  Олександр Кольченко на побаченні з матір'ю 27 липня 2018 року
Олександр Кольченко на побаченні з матір'ю 27 липня 2018 року

9 серпня українська уповноважена з прав людини Людмила Денісова показала три фотографії Сенцова. Отримала їх від російської колеги Тетяни Москалькової. На світлинах Олег стоїть у синій тюремній робі. На лікарняному ліжку лежить розкритий блокнот і ручка. Поряд — товста книжка в коричневій палітурці. Усі три фото з одного ракурсу.

Автор: Facebook
  Олег Сенцов у колонії "Білий ведмідь". Не приймає їжі майже 100 днів
Олег Сенцов у колонії "Білий ведмідь". Не приймає їжі майже 100 днів

"Він сильно схуд і виглядає гірше, ніж на фото, які нам прислали. Олег не показує опущену грудну клітку і запалий живіт", — каже адвокат 44-річний Дмитро Дінзе.

14 серпня Олег Сенцов зателефонував у анексований Крим матері 75-річній Людмилі Георгіївні.

" Він каже — мамо, це я. Чи вірите, говорити не можу, я ж його давно не чула. У мене все трясеться, сльози течуть, що казати — не знаю. Потім уже -заспокоїлася. Він хотів із дочкою поговорити, а Аліна у нас в роз'їздах. Потім він уже почав мені говорити, що робити Аліні. Я так засміялася. Кажу: синку, зараз я зрозуміла, що це ти, що ти живий, якщо вже вказівки нам став давати", - розповідає Людмила Георгіївна

На підтримку Олега Сенцова та Олександра Кольченка пройшли десятки акцій в Україні та по всьому світу. Активісти вимагають від Володимира Путіна звільнення політв'язнів.

Зараз ви читаєте новину «У Росії засудили Олега Сенцова та Олександра Кольченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі