субота, 06 квітня 2019 09:30

Росіяни били та тримали без їжі - кримський татарин розповів про катування

Росіяни били та тримали без їжі - кримський татарин розповів про катування
Активіста Ремзі Бекірова росіяни катували впродовж доби. Фото: Кримська солідарність

Затриманий окупантами активіст Ремзі Бекіров розповів про тортури по відношенню до кримських татар.

Свідчення оприлюднив адвокат Едем Семедляєв у групі "Кримська солідарність"у Facebook.

Адвокат розповів як Бекірова та його друзів Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова затримали у місті Аксай ввечері 27 березня.

"В кафе. Чоловік 10-15 зайшли, відразу повалили і почали бити. В основному били по ногах, наказу не було бити по голові. Єдине, хтось мабуть потрапив все-таки Осману Аріфмеметову по голові і він, за словами Ремзі, втратив свідомість. Але його швидко до тями привели", - розповів Семедляев.

За свідченнями затриманого в росіяни забрали в нього гроші 46 тис. руб. (18.тис. грн - )та теплі речі.

"У протоколі затримання це все вказав і просив, щоб повернули ці кошти його дружині. За цей час він не знає, де ці речі і де гроші. Після цього їх закували в наручники і вивезли кудись в ліс. Там їх також побили. Хлопці вже були готові прощатися з життям", - каже Семедляев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це спосіб змусити їх замовкнути"- Human Rights Watch про репресії у Криму

Після побиття затриманих кримських татар повезли до Краснодару. Росіяни надягли на них наручники, які застібнули ззаду, так їх протримали 6 годин.

"У дорозі чули на свою адресу постійні погрози, образи. Потім в Тимашевськ приїхали співробітники ФСБ з Сімферополя, пересадили їх у інший автомобіль і десь в 7:00-8:00 ранку, 28-го березня, вони були вже у Сімферополі. У Сімферополі - допит, пред'явлення звинувачення, суд, обрання запобіжного заходу і ввечері відвезли їх в СІЗО, де теж чули образи на свою адресу. Їх погодували о 22:00 28 березня, тобто, добу вони нічого не їли. Єдине, кілька разів була можливість попити води. У наручниках читали намаз. 29 березня о 08:00 всіх 23 заарештованих кримських татар завантажили в автозаки. Уже в аеропорту вони зрозуміли, що їх привезли в аеропорт. Потім їх посадили в великий літак. Куди їх везуть - їм не сказали. Тільки лише коли вийшли з літака, вони зрозуміли, що знаходяться в Ростові-на-Дону", - розповів адвокат.

Будинки десятків татар обшукали в окупованому Криму 27 березня. Найбільше в селах Строгонівка і Кам'янка Сімферопольського району, а також в селі Володимирівка Білогірського району. Про це повідомляє громадське об'єднання "Кримська солідарність". Всім оголосили підозру в терористичній діяльності. Заарештованих активістів вивезли до тюрьми в Ростові-на-Дону.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни били та тримали без їжі - кримський татарин розповів про катування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі