вівторок, 20 липня 2021 20:23

Про Крим треба говорити радикально – Муждабаєв

Про Крим треба говорити радикально – Муждабаєв
Айдер Муждабаєв: "Питання Криму перебуває в підвішеному стані. Його треба порушувати. Чим радикальніше – тим краще". Фото: Тарас Подолян

Питання Криму треба порушувати якомога радикальніше, бо в міжнародній політиці про нього забули. Путін поширює міф, що Крим – це Росія. Його слід розвінчувати за допомогою документальних доказів.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів журналіст, заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв.

"Питання Криму перебуває в підвішеному стані, – каже він. – Його треба порушувати. Чим радикальніше – тим краще. Від самого початку я був за формулювання "Кримська платформа". Півострів давно ніде не згадували окремо. В міжнародній політиці переважно йшлося про Донбас".

Журналіст не має сумніву щодо щирості слів Дмитра Кулеби, який заявив, що попри шантажі й погрози Росії ми вже за декілька місяців побачимо успіхи цієї ініціативи.

"Я добре його знаю ще з часів його роботи в Страсбурзі (Кулеба був постійним представником при Раді Європи. – Gazeta.ua). Саме він регулярно підіймав кримськотатарський прапор і порушував питання півострова на всіх рівнях. Він досвідчений дипломат і точно не хоче зробити гірше Україні. Поняття репутації для Кулеби – не порожній звук. Очевидно, він має має якийсь сценарій, щоб після цієї платформи позиція Заходу стала більш чіткою та єдиною", – стверджує він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт оцінив підготовку до саміту Кримської платформи

Головне завдання Путіна – розповсюджувати міф, що "Крим – це Росія", наголошує Айдер Муждабаєв.

"Вони доводять це за допомогою брехні в різних міжнародних інстанціях. Маємо відбивати ці намагання фальсифікувати історію й сучасність. Мовляв, усі кримські татари в окупації щасливі, а населення Криму мріяло бути під Росією. Це треба розвінчувати. Канал ATR робить це від початку тимчасової окупації, яку ми знімали в режимі онлайн. У нас багато документальних доказів російської брехні. Ми співпрацюємо з Міністерством закордонних справ, щоб наша позиція щодо Криму була якомога сильнішою", – підсумовує він.

Повне інтерв'ю з Айдером Муждабаєвим читайте в журналі "Країна"

23 серпня має відбутися установчий саміт Кримської платформи. Уже відомо, що у роботі саміту візьмуть участь керівники ряду інститутів ЄС: президент Європейської Ради, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії, високий представник ЄС.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь викликам, що зростають, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини й захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму й повернення його Україні.

Зараз ви читаєте новину «Про Крим треба говорити радикально – Муждабаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі