четвер, 10 червня 2021 19:15

Експерт оцінив підготовку до саміту Кримської платформи

Експерт оцінив підготовку до саміту Кримської платформи
"Добре, що тема Криму публічна і Україна не відступається від того, що півострів – український", каже Олександр Хара. Фото: "Слово і діло"

Створення Кримської платформи показує, що українська влада не відступається від півострову. Але важливо, чи зможуть виправити помилки попередників. Про це Gazeta.ua розповів експерт-міжнародник Олександр Хара.

"Влада вирішила щось створити, окрім балачок про окупацію Криму. Добре, що ця тема публічна і Україна не відступається від того, що Крим – український. Велика кількість західних партнерів, які розділяють цілі української ініціативи, погодилися брати участь. Важливо, щоб вони були готові допомагати не лише політичними засобами", – каже Хара.

Також додає: "Команда президент Володимира Зеленського, як і будь-якого політика, намагається показати, що робить найбільше для суспільства. Ми побачимо багато піару. Але важливо – що дійсно збираються робити? Чи виправлять попередні помилки? Далі треба будувати стратегію повернення Криму політико-демократичним шляхом та займатися реформування воєнно-морських сил, оборони. ЗСУ будуть задіяні у будь-якому випадку деокупації півострова. Це буде не завтра, але треба готуватися".

Експерт відзначає, що тематика заходу включає декілька важливих питань. "Зокрема, права людини. Менш пророблені питання – безпекові. Вони пов'язані із загрозами мілітаризації Криму Росією. З точки зору, як Україна і західні партнери мають цьому протистояти. В тому числі, посилення обороноздатності України", – говорить Хара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усе більше українців усвідомлюють агресію Росії - соціологія

І додає: "Також важливі рішення, які унеможливлюють правову легалізацію анексії, щоб у нас була гармонійна політика Заходу та України щодо Росії. Москва намагається різними способами легітимізувати свою анексію. Привозить депутатів французького парламенту та інших маріонеток, щоб показати, як ті начебто визнають російським Крим. РФ де-факто анексувала Азовське море, заборонила державним і військовим суднам переходити Керченську протоку. Має бути реакція на цю тривалу блокаду моря. Це пов'язане з Кримом питання".

Уряд має почати виправляти помилки попередників, каже Хара. "Зокрема, ганебна річ – вільна економічна зона в окупованому Криму. Зроблена для того, щоб не втратити власні інтереси на цій території. Це перегукується із "записами Медведчука", які оприлюднили журналісти. Там, зокрема, через Віктора Медведчука передавали невдоволення діями громадян, які знеструмили Крим. Зараз постає питання подачі води на півострів – цього не можна робити, поки він анексований".

23 серпня має відбутися установчий саміт Кримської платформи. Уже відомо, що у роботі саміту візьмуть участь керівники ряду інститутів ЄС: президент Європейської Ради, виконавчий віцепрезидент Європейської Комісії, високий представник ЄС.

Кримська платформа – новий консультативний і координаційний формат, ініційований Україною з метою підвищення ефективності міжнародного реагування на окупацію Криму, відповідь викликам, що зростають, посилення міжнародного тиску на Росію, запобігання подальшим порушенням прав людини й захисту жертв окупаційного режиму, а також досягнення головної мети - деокупації Криму й повернення його Україні.

Зараз ви читаєте новину «Експерт оцінив підготовку до саміту Кримської платформи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі