вівторок, 11 квітня 2017 14:17

"Ми вже підняли літаки" - Муженко розповів, як збиралися захищати Крим

"Ми вже підняли літаки" - Муженко розповів, як збиралися захищати Крим
Віктор Муженко

Українська армія готова була відстоювати Крим під час вторгнення російських військ. Проте українське керівництво прийняло рішення не чинити опір анексії.

Про це розповів начальник Генерального штабу Віктор Муженко, пише "Українска правда".

1 березня 2014 року в Генштабі розробили план з протидії російським окупантам на півострові.

"Передбачалося провести десантну операцію: висадитися на півострові і захопити аеродроми в АР Крим, посилити там наші угруповання і провести певні дії, які б не дозволили російським військовим просунутися за відповідними напрямами. Планували перехопити вузький перешийок між самим Кримом та Керченським півостровом силами підрозділів 95-ї бригади. Передбачалося підсилити це саме угруповання 1-м батальйоном морської піхоти, який базувався у Феодосії. Перевести туди ж 501-й батальйон, який тоді знаходився в Керчі. Підрозділи 95-ї бригади передбачали перекинути літаками на аеродром Кіровський. Ми планували також завести техніку. Через Арабатську стрілку повинна була зайти техніка 95-ї бригади і вийти в районі Феодосії. На той час частина підрозділів нашої 36-ї бригади берегової оборони вже вийшла під Сімферополь на Ангарський полігон. Туди ми планували перекинути два батальйони: танковий механізований мав перекрити напрямок по автостраді Севастополь-Сімферополь, а гірсько-піхотний батальйон мав перекрити трасу Ялта-Сімферополь саме на Ангарському перевалі.

Планували повністю перекрити доступ російським військам до степового Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо помирати, то разом" - дружина Мамчура розповіла, як жінки захищали Крим

У цей день у Києві зібралося засідання РНБО по Криму, а в Генштабі тим часом готували реалізацію плану щодо захисту півострова. Воєначальники вже віддали наказ для перекидання літаком військ до Криму.

Десь пізно ввечері, після 22:00 годин, з наради повернулися міністр оборони Ігор Тенюх і начальник генштабу Михайло Куцин. Мене і ще кількох генералів в приймальні перед своїм кабінетом зібрав тодішній перший заступник начальника Генштабу генерал-полковник Воробйов, і каже: "Всім стій". Я кажу: "Як може бути "стій", якщо ми вже підняли літаки, і вони в повітрі направляються на аеродроми для завантаження десанту?". Він запитав: "На підставі чого такі дії?". Я кажу: "На підставі розпорядження, яке я підписав у начальника Генерального штабу". Я пішов до начальника Генштабу, питаю: "Дії почалися, літаки в повітрі, десантні підрозділи знаходяться на аеродромах. Що далі?". Він питає: "Що відбувається?". Я відповідаю: "Як?! На підставі ваших розпоряджень проводять відповідні дії". Він каже: "Я таких розпоряджень не підписував. Тому я вийшов на командувача Повітряних сил генерал-полковника Байдака і кажу: "Юрій Аврамович, усе стій, вихідне положення. Рішення змінили. Ймовірно, таке рішення прийняли на засіданні РНБО", – розповів Муженко.

16 березня 2014 року в Криму під автоматами російських військових пройшов так званий референдум. Кремль визнав його результати. 18 березня в Москві прем'єр-міністр самопроголошеної Республіки Крим Сергій Аксьонов та президент Росії Володимир Путін підписали "Договір про прийняття Криму до складу Росії".

Зараз ви читаєте новину «"Ми вже підняли літаки" - Муженко розповів, як збиралися захищати Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі